Volledig scherm
In het uiterste geval moet een bedreigde homoseksuele vluchteling uit Heumensoord elders ondergebracht kunnen worden, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Raad Nijmegen: Asielprocedures voor Heumensoord versnellen

NIJMEGEN - De asielprocedure voor de vluchtelingen die nu in de noodopvang in Heumensoord zitten moet worden versneld. Die boodschap heeft de Nijmeegse gemeenteraad gisteren gegeven aan burgemeester Hubert Bruls.

De burgemeester kreeg de opdracht om nogmaals bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND aan te dringen op meer tempo en de inzet van meer medewerkers.

Spanningen
Bruls erkende deze week al in een brief aan de raad dat de uitzichtloosheid en het lange wachten van vluchtelingen op de start van een asielprocedure voor enorme spanningen zorgt. De afgelopen dagen heeft hij IND en de regering hierop aangesproken. Voor die actie kreeg hij gisteren waardering van de raad.

Onacceptabel
De meeste raadsfracties lieten weten dat zij stevig teleurgesteld zijn in de werkwijze van de COA in Heumensoord. "Wij zijn voor de gek gehouden", zei SP-fractieleider Hans van Hooft. Hij wees erop bij de start van het kamp steeds gezegd is dat de vluchtelingen hier kort, maximaal zo'n 8 weken zouden verblijven. Inmiddels wonen de meeste vluchtelingen er al 4 tot 5 maanden. "Onacceptabel eigenlijk", zei Van Hooft. Een zin die herhaald werd door vele andere raadsleden.

Uitzichtloos
"Het tentenkamp is sober, veilig en humaan, maar er is geen doorstroming. Dat creëert een uitzichtloze situatie voor de vluchtelingen", liet Cilia Daemen weten.