Volledig scherm
© Beeldbewerking DG

Radboud geeft les aan Achterhoekse vwo-leerlingen

DOETINCHEM - Talentvolle Achterhoekse vwo-leerlingen krijgen een half jaar lang één dagdeel in de week in het Prakticon in Doetinchem les van docenten en professoren van de Radboud Universiteit. Het gaat daarbij om leerlingen die zich meer willen verdiepen in taal, cultuur en maatschappelijke onderwerpen.

Van januari tot juni is daarmee dit jaar al proefgedraaid met achttien vwo-4-leerlingen.

Talentvolle leerlingen
Zij zijn afkomstig van de Doetinchemse middelbare scholen Rietveld Lyceum, Ludger College en Ulenhof College, het Almende College in Oude IJsselstreek, Schaersvoorde in Aalten en het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Elke scholengemeenschap leverde twee, drie of vier talentvolle leerlingen uit vwo-4.

Track in leren
„Deze groep gaat uiterlijk januari 2017 verder als vwo-5 in het Prakticon”, zegt Ron Hartman van het Almende College, die de leergang– genoemd 'Track in leren' – vanuit de Achterhoekse scholen opzet. „Daarnaast wordt er een nieuwe vwo-4-klas met circa 25 leerlingen gevormd.”

Masterclasses
De leerlingen krijgen op het Prakticon onder meer onderwijs gericht op algemene wetenschap en academisch onderzoek. Daarnaast worden er masterclasses filosofie, Engels, geschiedenis en internationale politicologie gegeven.

Nijmegen in de Achterhoek
Het idee om talentvolle vwo'ers die eigenlijk te weinig worden geprikkeld op de middelbare school al wetenschappelijke lessen te laten volgen, komt van Achterhoekse rectors van de bovengenoemde scholen. De Radboud Universiteit biedt al langer masterclasses aan voor vwo-scholieren in de buurt van Nijmegen. „Nieuw is dat de leerlingen niet op eigen initiatief naar Nijmegen gaan, maar dat Nijmegen naar de Achterhoek komt”, zegt Karin Derksen van de Radboud Docentenacademie. „Hetzij lijfelijk, hetzij met behulp van multimedia.”