Volledig scherm
© Thinkstock

Radboudonderzoekers krijgen 1,5 miljoen voor nieuw onderzoek

NIJMEGEN - Chemicus Jasmin Mecinovic en arts-onderzoeker Miriam Schmidts krijgen een Startersbeurs van 1,5 miljoen euro van de European Reserach Council (ERC). De wetenschappers, verbonden aan de Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum, kunnen met dat geld hun eigen onderzoeksgroep opstarten.

Beide onderzoekers richten zich op menselijke genen.

Cellen
Jasmin Mecinovic bestudeert de chemische code die om ons DNA heen zit. Die chemische code bepaalt welke stoffen er in een cel in ons lichaam worden gemaakt. Elke soort cel (huid-, spier, hartcel of een andere soort) maakt namelijk andere stoffen. Dit chemische proces vindt plaats tussen moleculen. 

Genen
Mecinovic zal met het geld gaan onderzoeken welke processen invloed hebben op de wisselwerking tussen moleculen en hoe moleculen elkaar herkennen. Doel is om processen te ontdekken die leiden tot het in- en uitschakelen van bepaalde genen. Dat kan interessant zijn bij het bestrijden van ziektes.

Antennes
Arts-onderzoeker Miriam Schmidts probeert medicijnen te vinden om genetische defecten te verhelpen die bekend staan als ciliopathieën. Ze richt zich daarbij op cilia. Dat zijn een soort antennes op cellen die informatie opvangen en doorgeven aan die cel. Niet goed functionerende cilia zorgen voor allerlei problemen aan nieren, skelet, longen, oren, het centraal zenuwstelsel of ogen.

Algen
Schmidts heeft al allerlei genen ontdekt die betrokken zijn bij het ontstaan van ciliopathieën. Die komen ook voor bij dieren en planten. Zo test ze medicatie op algen die door een genetisch defect niet meer kunnen zwemmen.

Volgens het Radboudumc heeft één op de duizend mensen een ciliopathie.