Volledig scherm
Foto: ANP

Radboudumc onderzoekt vitaliteit oudste Vierdaagsedeelnemers

NIJMEGEN - Hoe kun je vitaal oud worden? Dat geheim hopen onderzoekers van Radboudumc te ontrafelen tijdens de honderdste Vierdaagse. Daarom zijn de honderd oudste deelnemers aan het wandelevenement onderwerp van een groot medisch onderzoek.

De oudste deelnemers zijn 82 tot 93 jaar oud.

Speciale groep
Ze zijn het levende bewijs dat vitaliteit en ouderdom prima hand in hand kunnen gaan. Volgens hoogleraar Maria Hopman, die jaarlijks een groot Vierdaagse-onderzoek leidt, vormen deze ouderen daarmee een speciale groep. „Dat ze nog in staat zijn de Vierdaagse te volbrengen, is heel bijzonder", zegt ze. „Daarom kunnen we veel van deze ouderen leren. Hopelijk kunnen we met dit onderzoek een tipje van de sluier lichten hoe je gezond oud kunt worden."

Laboratorium
De oude wandelaars krijgen een uitvoerige medische screening als ze hun startbewijs halen. Daarnaast worden ze tijdens de Vierdaagse dagelijks kort medisch onderzocht. Dat gebeurt in een mobiel laboratorium nabij de start op de Wedren. Naast hun fysieke gesteldheid wordt ook hun geheugen voor en na het wandelen getest, om te onderzoeken of vermoeidheid hier invloed op heeft.