Volledig scherm
Het Radboudumc in Nijmegen. © DG

Radboudumc partner in nieuw Duchenne-centrum

NIJMEGEN - Stichting Spieren voor Spieren geeft 1,6 miljoen euro voor de oprichting van een 'Duchenne Centrum Nederland'. Het Nijmeegse Radboudumc gaat hierin met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Kempenhaeghe/Maastricht UMC+ in Heeze een voortrekkersrol vervullen. De ziekte van Duchenne is een dodelijke spierziekte, die met name voorkomt onder jongens.

Door een fout in het erfelijk materiaal wordt een bepaald eiwit niet aangemaakt in het lichaam. Daardoor breken spieren langzaam af. Nederland telt tussen de 400 en 500 patiënten.

Subsidie
In Nederland werken medische centra al samen in de organisatie All Against Duchenne In the Netherlands. „Door deze subsidie krijgen we nu de kans om met drie partijen een coördinerende rol te spelen en met alle centra samen de zorg voor deze patiënten naar een hoger niveau te tillen”, vertelt neuroloog Jan Verschuuren.

Ziekte
Het Duchenne-centrum wil zich onder meer richten op dataverzameling, zodat preciezer het verloop van de ziekte in beeld gebracht kan worden en de problemen die patiënten hierbij ervaren. Dat moet leiden tot verbeteringen in de behandeling en het eerder herkennen van de ziekte.

Neuropsycholoog Jos Hendriksen: „Gezien de tegenwoordig verbeterde levensverwachting, is het van belang dat leer- en gedragsproblemen eerder en beter in kaart worden gebracht en behandeld worden.”