Volledig scherm
Betoging tegen bombardementen van Turkije op Koerdische doelwitten in zuiden Turkije. © Rolf Hensel

'Ramp als militairen macht hadden gegrepen in Turkije'

ARNHEM - In verschillende steden in ons land gingen dit weekeinde Nederlandse Turken de straat op, na de mislukte couppoging in Turkije. Waarom bleef het stil in Arnhem, met zo'n 8.000 mensen de grootste Turkse gemeenschap in de regio?

Het zou een ramp zijn geweest voor het land, als de militairen nu aan de macht waren gekomen in Turkije. Daarover zijn Serif Engin en Abdullah Peker het roerend eens. Dat geldt voor iedereen in koffiehuis Ada in de Arnhemse Steenstraat. En voor bijna alle Turken in Arnhem, daarvan zijn de twee vrienden overtuigd. „Daarmee was het land 100 jaar teruggegaan in de tijd.”

Corruptie
Een tijd vol corruptie, inflatie en schaarste. Als je het niet eens bent met het beleid, dan moet je dat op een democratische manier oplossen, vinden ze allebei. Maar als het over Recep Tayyip Erdogan gaat, de huidige gekozen president, dan is de eensgezindheid tussen beide mannen ver te zoeken.

Aangepakt
Peker (36) vindt Erdogan de juiste man op de juiste plek. „Hij heeft de corruptie aangepakt. De economie tot bloei gebracht”, zegt hij, terwijl hij deze zondagmiddag een sigaret opsteekt op het terrasje voor het koffiehuis.

Geschrokken
De Arnhemmer is erg geschrokken van de couppoging. Engin (52) ook, maar die denkt dat het in scène is gezet door de president of zijn handlangers. „Want als je een coup pleegt, dan neem je als eerste Erdogan gevangen. Dan ga je niet twee bruggen in Istanboel bezetten”, verklaart hij later, als Peker naar huis is gegaan.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van maandag 18 juli, of in de online editie.