Volledig scherm
© Thinkstock

Reclassering zoekt maatjes voor zedendelinquenten

NIJMEGEN - Zedendaders die na hun straf sociaal geïsoleerd leven, gaan vaak opnieuw in de fout. Om hen voor een terugval te behoeden, zoekt Reclassering Nederland vrijwilligers die zedendelinquenten willen ondersteunen. Ook in de regio Nijmegen wordt geworven.

Naast het onderhouden van sociale contacten, hebben de vrijwilligers als taak om mogelijk risicogedrag tijdig te signaleren.

Aanranding
Het gaat dan om plegers van delicten als aanranding, verkrachting, ontucht, bezit en/of downloaden van kinderporno, maar ook 'grooming' of exhibitionisme. De resocialisatie van zedendaders verloopt aan de hand van een in Canada ontwikkelde en beproefde methode, waarmee de kans op terugval bij de voormalige delinquent met 75 procent is teruggedrongen. Elke zedendelinquent zal worden begeleid door een team van drie tot vijf vrijwilligers, met ondersteuning van "beroepskrachten.

Doel
Het belangrijkste doel is nieuwe slachtoffers te voorkomen. Het COSA-project is een aanvulling op de gebruikelijke vormen van toezicht op zedendaders, onder andere door Reclassering Nederland. In Nijmegen worden nu drie zedendelinquenten begeleid. In Arnhem één persoon. Landelijk zijn het er 50. In de afgelopen zes jaar zijn er landelijk honderd zedendelinquenten begeleid. Er zijn nu ruim tweehonderd vrijwilligers, waarvan dertig in Oost-Nederland.

Training
Deze onbetaalde medewerkers krijgen, na een screening en training, doorlopende begeleiding van de reclassering. Het aantal zedendaders onder toezicht van de reclassering laat al enkele jaren een stijgende lijn zien. Afgelopen jaar hebben op enig moment 19.508 mensen onder toezicht gestaan. Van hen staan maar liefst 1.796 onder toezicht voor een zedendelict, waarvan ongeveer 50 in Nijmegen en omgeving.