Volledig scherm

Reconstructie: krijgen Vrienden van Vitesse hun miljoenen eindelijk terug?

ARNHEM - Krijgen de Vrienden van Vitesse de 37 miljoen euro terug van de provincie Gelderland, waarmee het drietal de Arnhemse club in 2001 van de ondergang redde? Of krijgen makelaar Cor Guijt, vastgoedbaron Herman Veenendaal en zakenman Jan Snellenburg helemaal niets? De Hoge Raad velt vandaag het eindoordeel.

Wat gebeurde er in de tussentijd allemaal? Een reconstructie op basis van een elftal data.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de reconstructie.

1 juli 2001: Vitesse staat op omvallen, bij paardensportevenement Champion Gelderland is spoedoverleg over een reddingsplan.

2 juli 2001: Er is een akkoord over de redding van Vitesse. De 'Vrienden' betalen en provinciale gedeputeerden zeggen dat Gelderland meedoet voor 2,7 miljoen euro.

Juli/augustus 2001:

2002: De Vrienden van Vitesse beginnen een rechtszaak. Ze eisen dat de provincie alsnog betaalt.

De rechtszaak Provincie - Vitesse: hoe zat het ook al weer? www.gelderlander.nl ARNHEM - De provincie Gelderland en de vrienden van Vitesse liggen al jaren overhoop. Hoe zat het ook al weer?  

Volledig scherm

Juni 2003: Gemeente Arnhem redt Vitesse en Stadion GelreDome.

Reddingsplan blijft molensteen voor Vitesse www.gelderlander.nl In Arnhem gingen dinsdag weer eens de alarmbellen. Help, help, Vitesse gaat failliet.  

Volledig scherm

7 juni 2006: De provincie krijgt gelijk van de rechtbank.

Faillissement Vitesse was serieuze optie www.gelderlander.nl ARNHEM - Vijf jaar nadat Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt, alias de Vrienden van Vitesse, dachten een deal te hebben gesloten met de provincie, troffen ze elkaar in de rechtszaal.  

Volledig scherm

3 juni 2008: Het gerechtshof vernietigt het vonnis van de rechtbank en geeft de Vrienden van Vitesse gelijk.

Provincie in cassatie om Vitesse www.gelderlander.nl ARNHEM - De provincie Gelderland wil naar de Hoge Raad in het juridisch geschil met de Vrienden van Vitesse.  

Volledig scherm

25 juni 2010: De Hoge Raad stelt dat de provincie aansprakelijk is voor de schade van de Vrienden van Vitesse. De hoogte daarvan moet bepaald worden door de rechtbank.

Vitesse eist 40 tot 45 miljoen van provincie www.gelderlander.nl ARNHEM - Voetbalclub Vitesse en de Vrienden van Vitesse (particuliere investeerders) eisen van de provincie Gelderland een schadeloosstelling van 40 tot 45 miljoen euro.  

Volledig scherm

16 januari 2013: De rechtbank in Arnhem kent de Vrienden geen cent schadevergoeding toe.

Vitesse krijgt niets www.gelderlander.nl ARNHEM - Vitesse en de Vrienden van Vitesse krijgen geen schadevergoeding van de provincie Gelderland.  

Volledig scherm

9 september 2014: Het gerechtshof in Arnhem bevestigt het vonnis van de rechtbank: de Vrienden van Vitesse krijgen niets

Vitesse krijgt geen cent van provincie www.gelderlander.nl ARNHEM - De provincie Gelderland hoeft Vitesse en de Vrienden van Vitesse geen cent schadevergoeding te betalen.  

Volledig scherm

10 juni 2016: De Hoge Raad velt het finale oordeel over de hoogte van het schadebedrag.

Claim vrienden Vitesse opnieuw naar Hoge Raad www.gelderlander.nl ARNHEM - De Vrienden van Vitesse, een aantal rijke geldschieters van de club, hebben hun claim van 38 miljoen euro op de provincie Gelderland opnieuw aan de Hoge Raad voorgelegd.  

Volledig scherm
Volledig scherm
De Vrienden van Vitesse: Cor Guijt, Herman Veenendaal en Jan Snellenburg. © Hans Broekhuizen/DG