Volledig scherm
Tyson Haynes was een geoefend kickbokser. © Privé

Reconstructie: Tyson Haynes dood door drie kogels

ARNHEM - Er klinken sirenes, midden in de nacht in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Het geluid stopt op de Thaliastraat. Net zoals het leven van Tyson Haynes. Drie kogels treffen hem, de 26-jarige sterft op straat. Agenten proberen hem tevergeefs te redden. Wat ging vooraf en wat gebeurde er in de dagen daarna? Een overzicht.

Het is de nacht van maandag op dinsdag als Tyson een telefoontje krijgt van zijn zus. Zij vertelt dat hun andere zus, Jamie-Lee, is mishandeld door haar man Jerry. Alweer, en Tyson is het zat. Hij stuurt appjes naar zijn broer Patrick, maar die mist de berichten en reageert niet. Ook een oproep mist hij.

Vechtpartij
Tyson is dan op weg naar zijn zwager op bij station Velperpoort in Arnhem. Tyson is een geoefend kickbokser en geeft Jerry enkele rake klappen. De vechtpartij, gepaard gaand met veel geschreeuw, is gefilmd door een getuige.

Wraak
Jerry druipt af, maar besluit wraak te nemen. Nog diezelfde nacht gaat hij naar het appartement van Tyson aan de Thaliastraat in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Daar loopt het vervolg van de ruzie uit de hand. Hij pakt zijn wapen en schiet op Tyson. Die wordt volgens zijn familie geraakt door drie kogels.

Gewond
Het is inmiddels 03.30 uur en hulpdiensten spoeden zich naar de Thaliastraat nadat bewoners 'knallen en geschreeuw' melden. Agenten vinden Tyson op straat. Hij is gewond, maar blijkt niet meer te redden. De Arnhemmer sterft op straat.

Arrestatie
Korte tijd later worden twee verdachten gearresteerd in de omgeving, Arnhemmers van 35 en 36 jaar oud. Die laatste is zwager Jerry. De 35-jarige is een vriend van hem. Hij heeft Jerry naar de Thaliastraat gereden. Beiden worden in de cel gezet.

Onderzoek
In de Thaliastraat is het dinsdag een drukte van belang. Rode linten omringen de straat, die ruim is afgezet voor onderzoek. Agenten en mannen in witte pakken zijn druk bezig met het veiligstellen van sporen en proberen te achterhalen wat er is gebeurd.

Familieruzie
Langzaam wordt ook voor de buitenwereld duidelijk dat Tyson het slachtoffer is geworden van een familieruzie. Bronnen binnen politie en justitie bevestigen dat dinsdag. Een dag later sijpelt naar buiten dat die familieruzie de vete met zijn zwager betreft. Behalve politie en justitie bevestigen nu ook leden van de familie dat. Tyson en zijn zwager hadden al langer ruzie, omdat de zwager de zus van Tyson zou mishandelen.

Bloemen en kaarsen
Ondertussen is de plek van de schietpartij op de Thaliastraat volgepakt met bloemen en kaarsen. Het is een tijdelijk herdenkingsmonument voor Tyson, die een zwangere vrouw en twee dochtertjes achterlaat. Zij bereiden zich, samen met de familie, voor op de uitvaart van vrijdagmiddag op begraafplaats Moscowa in Arnhem.

Verdachten
Donderdag wordt één verdachte vrijgelaten. De politie en het OM zien vanwege zijn geringe rol bij het incident niet langer de noodzaak de 35-jarige Arnhemmer vast te houden. Hij blijft nog wel verdachte. Een dag later wordt de 36-jarige zwager voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt vrijdag aan het begin van de middag dat hij twee weken langer in de cel moet blijven.

Uitvaart
Later die dag is de uitvaart van Tyson. Die is druk. Er is geen dienst, maar alleen gelegenheid tot afscheid en condoleren. Honderden mensen zijn daarbij. Zijn begrafenis is korte tijd later. Daar is alleen zijn familie bij.

Tyson Haynes werd 26 jaar oud.