Volledig scherm
© ANP

Recordaantal zorgmeldingen bij Veilig Thuis

NIJMEGEN - De Veilig Thuis-regio Gelderland-Zuid - dat mishandelde volwassenen en kinderen uit de brand moet helpen - stevent dit jaar af op een recordaantal zorgmeldingen van bijna 2.000. Dat zegt bestuursvoorzitter Bert Frings van het regionaal meld- en verwijspunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Veilig Thuis is overvallen door de hausse aan meldingen. Bij de start in 2015 werd gerekend op 500 zaken per jaar. De medewerkers kunnen het werk niet aan. Sinds april staat Veilig Thuis onder verscherpt toezicht. Dat gebeurde, nadat achterstanden en wachtlijsten waren verzwegen.

Extra geld
De 16 gemeenten -die in Veilig Thuis participeren, besloten gister nog voor dit jaar 1,5 miljoen euro extra uit te trekken. Met dat geld kan extra personeel worden aangesteld. Voor 2017 is de begroting opgeschroefd naar 4,25 miljoen euro; een verdubbeling van het huidige budget.

Adempauze
De Inspectie Jeugdzorg toont zich nog steeds ongerust over de gang van zaken. De medewerkers snakken naar een adempauze, zo stelt de Inspectie. Nieuwe en onorthodoxe maatregelen moeten ervoor zorgen, dat 30 procent van het aantal meldingen niet meer bij de medewerkers van Veilig Thuis terechtkomt, maar elders buiten de organisatie worden afgedaan.