Volledig scherm
Han van Krieken. © Bert Beelen

Rector magnificus Van Krieken: 'Geen mening, maar feiten'

NIJMEGEN - Wetenschappers verkondigen maar een mening. „Helaas is dat soms nog waar ook", stelt de nieuwe rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Van Krieken opende maandagmiddag het academische jaar. Die gelegenheid nam hij te baat om te pleiten voor minder ongefundeerde meningen van wetenschappers in het publieke debat. Die gaan ten koste van het aanzien dat de wetenschap volgens Van Krieken nog wel heeft.

Zwakte
„Twijfel wordt in het publieke debat vaak als zwakte gezien", aldus Van Krieken. „Iemand moet binnen enkele minuten een mening neerzetten, feiten lijken er niet meer zoveel toe te doen. Daarom heeft een wetenschapper, en eigenlijk elke academisch gevormde, het vaak lastig waar binnen enkele minuten de mening moet worden neergezet en waar er geen ruimte is voor twijfel en nuance."

Twijfel
Volgens Van Krieken moet een wetenschapper zich echter aan de feiten houden en zo nodig terughoudend te blijven. „De ware academicus durft altijd te twijfelen en zet die twijfel om in activiteit: blijven onderzoeken. Hiermee is wetenschappelijke kennis niet ook maar een mening, maar de op dat moment, met alle beschikbare gegevens, waarnemingen en analyses de best mogelijke verklaring."