Volledig scherm

Referendum Stadsblokken-Meinerswijk kost minstens 1,5 ton

ARNHEM - Het referendum over de toekomstige woningbouw en natuurontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk langs de Rijn in Arnhem gaat tussen de 150.000 en 200.000 euro aan gemeenschapsgeld kosten.

Dat blijkt uit een globale raming van het stadsbestuur. Volgens een woordvoerder van de gemeente is een kostenbesparende combinatie van de stemming met de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017 niet mogelijk. Strikte regels over de verplichte planning van de volksraadpleging staan zo'n combinatie in de weg.

Grens
Morgen (woensdag) om 17.00 uur sluit de termijn voor steunbetuigingen voor het referendum. Bij de laatste telling, vlak voor het weekend, bleek dat er al 3.153 mensen hebben getekend, ruim boven de grens van 3.000 die gehaald moet worden om het referendumverzoek te honoreren.

Voor 1 maart
Vrijdag beslist het Stembureau wanneer het referendum dient plaats te vinden. Dat moet binnen een half jaar zijn na 1 september. De maand augustus telt niet mee. „Met als gevolg dat dit referendum voor 1 maart plaats moet vinden”, stelt een woordvoerder van de gemeente. „Het kan niet twee weken later als we voor een nieuw parlement stemmen. Zo zijn de regels.”

Ja of nee
De Arnhemmers kunnen ja of nee zeggen tegen een 'voorgenomen raadsbesluit' tot bebouwing van een deel van de Stadsblokken rond het voormalige ASM-terrein en op de voormalige steenfabriek Meinerswijk. In het raadsbesluit worden geen aantallen woningen genoemd. Vorig jaar ontstond veel commotie toen bekend werd dat er aan tussen de 250 en 350 woningen gedacht wordt. GroenLinks stapte daarop uit het college.