Volledig scherm
© DG

Regio Nijmegen voetbalt door op rubber

NIJMEGEN - Voetbalclubs in de regio Nijmegen spelen gewoon door op hun 'ongezonde' kunstgrasvelden. Clubs verwijzen naar het RIVM, dat vasthoudt aan haar oude onderzoeken die uitwijzen dat velden met rubber korrels niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Toch komt er nader onderzoek, naar aanleiding van een uitzending van Zembla deze week waarin het tegendeel wordt beweerd.

Paniekvoetbal
Wij doen niet aan paniekvoetbal, zegt NEC-stadionmanager Theo van Bentum. Hij 'beheert' ook het kunstgrasveld met rubbergranulaat op de Eendracht naast het Goffertstadion. Amateurs en profs trainen en spelen hier, ook veel jonge spelers. Van Benthum ziet nog geen aanleiding het spelen te beperken.

Vervangen
Toch gaat de gemeente Nijmegen komende week in gesprek met NEC. Sommige ouders zijn namelijk wel bezorgd. Volgend jaar wordt het kunstgrasveld vervangen. Dat zat al in de planning. Op het sportcentrum van de universiteit liggen ook twee kunstgrasvelden met rubberkorrels. Maar die zouden niet bestaan uit het ' gevaarlijke' rubber.

Alle andere kunstgrasvelden in Nijmegen bevatten geen rubbergranulaat.

Wijchen
In Wijchen liggen twee kunstgrasvelden met de kankerverwekkende rubberkorrels, bij VV Alverna en bij AWC. Ook daar wordt voorlopig gewoon gevoetbald. De grootste club van Wijchen, SC Woezik, heeft drie kunstgrasvelden liggen. Maar de vereniging koos in het verleden bewust voor velden zonder de gemalen banden.

Dat kostte de club wel extra geld, omdat Wijchen slechts de goedkope variant wilde betalen. „Toentertijd heeft de gemeente ook het RIVM-advies gevolgd", zegt wethouder Paul Loermans. „Clubs die iets anders wilden, moesten zelf bijpassen."

Beuningen
In de gemeente Beuningen liggen vijf kunstgrasvoetbalvelden. Daarop wordt vooralsnog doorgespeeld. Op hoeveel van de velden rubbergranulaat ligt, is onduidelijk. Een woordvoerder van de gemeente spreekt van 'een aantal', maar kan niet preciezer worden.

Het kunstgrasveld van Roda '28 in Winssen is er in elk geval één van, laat die club op haar site weten. Het gaat om een half trainingsveld dat door de pupillen ook als wedstrijdveld wordt gebruikt. Voorzitter Gerard Gradussen is er niet helemaal zeker van dat het gaat om de schadelijke variant van rubbergranulaat: „Maar we denken van wel."

De andere vier kunstgrasvelden in de gemeente liggen bij Beuningse Boys (drie) en v.v Ewijk (één).

Druten
SCP uit Puiflijk laat op haar site weten de richtlijnen van de KNVB te volgen. Die zeggen dat er voorlopig gewoon op alle velden gespeeld kan worden. Ondertussen overlegt de club met de leverancier over de samenstelling van het kunstgras.

Ook DIO '30 uit Druten blijft voorlopig haar twee kunstgrasvelden gebruiken, zegt Richard Nass van de club. „Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan. Mensen maken er alleen te snel ophef over. Er is ten slotte nog geen volledig bewijs tegen de korrels.''

In de gemeente West Maas en Waal liggen geen velden met schadelijk rubber.

Groesbeek
De Treffers uit Groesbeek speelt ook door op haar twee kunstgrasvelden.