Volledig scherm
Een akoestische set van The Slept, donderdagmiddag in de St. Nicolaaskapel. © Paul Rapp

Reizend festival Popronde trapt af in Nijmegen

NIJMEGEN - Spelen de nieuwe Kensington en Racoon vanavond in Nijmegen? Het zou zomaar kunnen. 

De Popronde, die deze donderdagavond in Nijmegen is afgetrapt, is een mooie kans als onbekende en talentvolle band even in de schijnwerpers te staan. Onder meer Kensington, De Staat en Racoon deden er ooit aan mee. Dit jaar zijn er in 40 steden honderden optredens, vaak op atypische locaties zoals winkels en kapsalons.

Strenge selectie
De stap van optreden tijdens de Popronde naar een poppodium is in de praktijk vaak ingewikkeld. „Het is vooral interessant te zien hoe bandjes de aandacht van het publiek vast weten te houden", zegt programmeur Marijn de Valk van Luxor Live in Arnhem. „Aan de muzikale kwaliteiten van de bands twijfel ik niet, ze zijn al een strenge selectie doorgekomen. Het publiek voor je winnen is nog een ander verhaal."

Laagdrempelig
Voor zijn collega-programmeur Robert Meijerink van de Nijmeegse poppodia Merleyn en Doornroosje is de Popronde meestal verplichte kost. Bij de aftrap van de Popronde in Nijmegen kan hij niet zijn. „Daar baal ik van. Het is voor jonge bands een ideaal platform om voor een groter publiek te laten zien wat ze in huis hebben. Het is een gratis festival dat op diverse plekken in de stad wordt gehouden. Veel laagdrempeliger kan het geloof ik niet." Meijerink zit op dit moment in Zwitserland, bij een Zwitserse tegenhanger van de Popronde. 

Selectie
Zo'n 1.300 bands hebben zich dit jaar aangemeld. Een selectiecommissie van 94 leden uit de muziekindustrie luistert naar de inzendingen. Zij bepalen of iets goed genoeg is of niet. 

Lees een uitgebreid verhaal over de Popronde in De Gelderlander, editie Nijmegen, van vrijdag 16 september of in onze e-paper