Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Rem op bankstellen op Via Gladiola

NIJMEGEN - Tientallen bankstellen op de Via Gladiola. Dat moet volgend jaar anders, vindt reinigingsdienst Dar. „Het is geen gratis grofvuil-ophaaldag.” Reinigingsdienst Dar haalde op de Via Gladiola, zoals de St. Annastraat op de slotdag van de Vierdaagse heet, maar liefst zeventig bankstellen op.

Meubilair dat verweesd achterbleef, de eigenaren lieten de bankstellen mooi staan.

Gigantisch
„Zeventig, dat is wel veel. Het moet geen gratis grofvuil ophaaldag worden”, reageert een woordvoerster van de Dar. De reinigingsdienst vindt dat het volgend jaar anders moet. Het aantal bankstellen dat eigenaren achterlaten, moet omlaag. Hoe de Dar dat kan verminderen, is nog de vraag. „Het gaat om gedragsverandering van mensen. We vinden dat we er iets mee moeten, want zeventig bankstellen, dat is gigantisch veel.”

Opruimen
Zestig medewerkers van de reinigingsdienst veegden op de slotdag van de Vierdaagse 27 ton afval op. Afval alléén van de Via Gladiola. Voor de achtergelaten bankstellen zette de Dar een zogenaamde knijpwagen in met een grijper die het meubilair in de wagen takelde. Een paar uur nadat de laatste loper over de finish op de Wedren kwam, lag de belangrijke toegangsweg naar Nijmegen er weer spic en span bij.