Volledig scherm

Rennen om vooraan te kunnen staan bij Justin Bieber (video)

ARNHEM - Op het moment dat de hekken voor GelreDome open gingen hebben zo'n 500 fans het stadion in Arnhem als het ware bestormd. Al gillend renden ze richting het terrein in de hoop zo ver mogelijk vooraan de rij te staan. Enkele ouders, die hun kinderen hadden afgezet, keken vol ongeloof toe.

„Dit is f*cking gevaarlijk”, liet één van de fans zich ontvallen. Doordat een van de dranghekken omviel, kwamen meerdere fans ten val. De chaos werd hierdoor alleen maar groter. Op het terrein dreigden enkele meiden zelfs onder de voet te worden gelopen. Dit wisten beveiligers te voorkomen door om de gevallen meiden heen te gaan staan.

Geen zin in
De 19-jarige Maureen Hees uit Deventer vertelt dat ze het nog nooit zo heeft meegemaakt. „We stonden vooraan, maar zijn weggegaan. Zo slecht hebben we het nog nooit meegemaakt. Ik ben heel erg geschrokken. Hier heb ik geen zin in, ik sluit later wel aan.” Een aantal meisjes zijn in GelreDome behandeld door EHBO'ers. Het merendeel had geschaafde knieën door een valpartij.

Eerder open
Eigenlijk zouden de hekken pas rond 11.00 uur open gaan. Waarom de organisatie besloten heeft dit met een half uur te vervroegen, is niet bekend. De eerste fans stonden vanmorgen al vroeg aan de poort. Op het terrein zelf heerst nu onduidelijkheid. Eigenlijk zouden er twee rijen zijn. Eén voor de Golden Circle (vooraan bij het podium) en één voor de Golden Circle VIP's (nog verder vooraan). Door de massale toestroom is hier echter weinig van terecht gekomen.

Geen eten
Konden de fans zich buiten het terrein nog te goed doen aan alle meegebrachte snacks, op het terrein is dat uit den boze. Een moeder die haar dochter van 10 een tas met wat eten wilde geven, kreeg van de bewaking te horen dat dat niet mocht. Ook een toiletbezoek lijkt een no-go. Want: weggegaan is plaats vergaan.  „laat maar lopen, ze kennen je toch niet!”, schreeuwt een vader zijn dochter toe.

Overnachten
Een vijftigtal fans heeft zelfs de nacht doorgebracht op het dijkje bij het stadion. Gijs Bongers is er één van. De uit Brabant afkomstige fan heeft naar eigen zeggen niet veel geslapen. Het was erg koud en er kwamen steeds mensen langs. Enkele buurtbewoners hebben de fans 's nachts verwend met koffie, thee en hamburgers.

Bende
Bij de dranghekken is een berg spullen achtergebleven: jassen, tassen, dekens en stoelen.

Volledig scherm
Zo'n 200 Justin Bieber-fans hebben zich voor 11.00 uur al opgesteld bij GelreDome © DG
Volledig scherm
De fans maakten zich zo snel uit de voeten dat ze geen tijd hadden om alles mee te nemen. © DG