Volledig scherm
De monumentale voorgevel van het Canisius College. © Do Visser/De Gelderlander

Reorganisatie op Canisius College, doel is maatwerk

NIJMEGEN - Het Canisius College gaat reorganiseren. Een interimmanager gaat dat proces begeleiden. De mededeling dat ook naar de positie van de gehele schoolleiding wordt gekeken, heeft tot onrust geleid onder het personeel.

„Maar bij veranderingen hoort ook gewoon onrust", stelt interimmanager Ton Diepeveen, „dat is goed. Als er geen onrust is, verandert er ook niks."

Manier van werken
Volgens rector Peter Schaap is dit schooljaar hét moment om de organisatie tegen het licht te houden, nadat de afgelopen jaren de school druk is geweest met verhuizingen en verbouwingen. „We gaan de werkwijze en organisatie aanpassen en voorzien dat het veel gevolgen heeft voor de manier van werken. Dat proces moet niet te lang duren." Dat is volgens hem de reden dat de interimmanager dit schooljaar mee komt helpen.

Maatwerk
Leerlingen en ouders gaan zeker wat merken van de reorganisatie, denkt Schaap. Niet alleen worden ze betrokken bij het maken van de plannen: uiteindelijk doel is om het onderwijs te verbeteren. Schaap: „Leerlingen hebben allemaal een eigen laptop, maar het ontwikkelen van de juiste pedagogische aanpak daarbij vergt nogal wat. We willen meer maatwerk gaan leveren."

Dat betekent: de manier van onderwijs geven zal veranderen. Hoe precies? "Dat is nog te vroeg om te zeggen."

Leerlingen
In een brief aan ouders wordt gerept over 'effectiever organiseren' waardoor er meer middelen voor onderwijs beschikbaar komen, dat goed is voor de kwaliteit. Diepeveen: "We willen zorgen dat de middelen die we van het ministerie krijgen ook echt zo goed mogelijk bij de leerlingen terecht komen, en er zo min mogelijk uitgegeven worden aan alles eromheen."

Vandaar dat de organisatie van de school eens kritisch tegen het licht wordt gehouden. Schaap: „Als het bijvoorbeeld zou kunnen met minder management of het management anders moet gaan werken, wie zijn wij dan om dat niet te doen?"

Toekomst
Volgens bestuurder Yolande Ulenaers van de Scholengroep Rijk van Nijmegen waar de middelbare school onder valt, is de reorganisatie nodig 'om te zorgen dat het Canisius College ook in de toekomst een interessante school blijft.'

Een mogelijk vertrek van rector Peter Schaap, die in augustus 2013 aantrad als opvolger van Dominique Majoor, is volgens Ulenaers niet aan de orde. "Er is vertrouwen."

Ideeën
Volgende maand worden op een grote personeelsbijeenkomst de eerste ideeën voor de nieuwe organisatie verzameld.