Volledig scherm
De keuken van Helden aan het werk. © Eveline van Elk

Restaurant Helden in Nijmegen: echte helden

Over de tongNIJMEGEN - In een voormalige bouwwerkplaats in Nijmegen timmert Helden lekkere gerechten in elkaar die in een ontspannen sfeer en met zorg voor de gast worden geserveerd.

Alsof we een werkplaats op wandelen. En dat klopt. Vroeger werd op deze plek gewerkt door timmerlieden, nu wordt hier gekookt door Helden. De voormalige loods is nog steeds hoog en heeft een prachtig betimmerd plafond met grote glazen kijkgaten naar de boomkruinen en de lucht. De wanden zijn van ongestuct metselwerk en de vloeren zijn van beton. De tafels variëren van hoog en voor twee personen, tot een hele lange tafel, uit één stuk hout, waar zeker twintig mensen tegelijk aan kunnen zitten. Boven dit alles hangen, in de grote open ruimte, reusachtige metalen lampen. Achterin, afgetimmerd met gedeukt staal, is over de volle breedte de keuken waar ex-Michelinster chef-kok Frans Leenders kookt.

Volledig scherm

Duwtje
Het restaurant zit in een woonwijk aan de Hatertseweg in Nijmegen. De Houtwerf is de verzamelnaam van de plek waar vroeger bouwbedrijf Willems huisde. Nu zijn in de werkplaatsen onder meer kunstenaars en ontwerpers actief en is er een creatief wijkje in de wijk ontstaan. Met op de kop restaurant Helden, dat meer dan eten biedt, namelijk ook een werkplek in de keuken en de bediening voor jongeren die een duwtje in de rug nodig hebben.

Grillplankje
Vooraf eten we samen van een grillplankje. De kippendijen zijn heel mals en smaken naar kip, de pulled pork heeft dat rokerige en knapperige, de spare ribs zijn pittig gekruid en de coleslaw is niet ter garnering neer gekwakt, maar is echt een fris gerechtje.

Even een aparte vermelding voor de brisket op het plankje, een lager stuk vlees van de koeienborst dat in Nederland niet veel in zijn geheel wordt gegeten. Het werkvlees heeft zóveel spier dat het low en slow moet garen. Dat is gedaan en het is zalig.

Het is zondag vroeg in de avond en aan veel tafels zitten gezinnen. De kinderen klepperen op slippers wat heen en weer. Even een ritje op de skelter buiten, tussen twee gangen door, en dan verder eten. Een meisje haalt als dessert een schepijsje bij de grote vitrine en vraagt dan aan de chef-kok of hij ook slagroom heeft. Natuurlijk, glimlacht hij over het halve muurtje dat eetzaal en keuken scheidt. Een klodder slagroom wordt uit een bak geschept en aan het ijsje toegevoegd. Het is aandoenlijk en tekent de sfeer.

Bierblikkip
Als hoofdgerecht eten we een beer can chicken, ook wel bierblikkip genoemd. Door de kip op een geopend blikje te zetten, blijft die sappig en mals door het stomende bier. De bediening vraagt of we ons redden met het aansnijden van de kip, zoniet dan komt de chef ons assisteren. Attent, maar het gaat lukken. De kip is niet te zout en licht gekruid. We kluiven alles af en eten zelfs het mooi droog gegrilde vel. Lekker met de stevige relish van rode uien en de frisse romige saus met mierikswortel.

De patatas bravas komen uit de oven en zijn van aardappels met schil.Misschien zegt het schaaltje salade wel alles. Het bestaat uit lollo rosso en lollo biondo bladeren, een heel fijn uitje, wat trostomaat en een dressing. Eenvoudig, maar zó vers en verzorgd dat het helemaal goed is.

De rekening

Grillplank €16,50
Beer can chicken €30,00
Crème brûlée €6,50
Brown Betty €6,50
6 x frisdrank €13,50

Totaal €73,00

Bediening niet vlekkeloos
De bediening is niet vlekkeloos te noemen. Een glas water valt wat klungelig als de bediening onze tafel wil afruimen, de bestelling van de desserts is niet doorgegeven en koffie en thee worden geserveerd als koffie en cappuccino. Daar kan je over vallen, maar dat doe ik hier niet. Het is geen onverschilligheid of onwil. De mensen aan tafel doen hun uiterste best om ons een mooie avond te bezorgen.

Als het dessert wat laat is, ik had het overigens nog niet eens opgemerkt, krijgen we die van het huis en de barman haast zich om toch nog een thee te brengen. Je raadt het al, ook die staat niet op de rekening. Zorgzaamheid, is het goede woord. En als dat aanwezig is, maken kleine fouten niet uit.

Dessert
Van de dessertkaart hebben we trouwens alle gerechten geproefd. Die bestaat namelijk enkel uit een Brown Betty en een crème brûlée. Normaliter hoef ik na porties van deze grootte geen dessert meer, maar ik wil graag even proeven. De Brown Betty is een warm appeltaartje met slagroom en vanilleroomijs die we qua portie beter hadden kunnen delen. Ook qua smaak, want een hapje proeven moet. Heerlijk, met een knapperige korst net uit de oven en smeltend roomijs. De crème brûlée is zoals die hoort, koud met een knapperige caramelkorstje. Ook een goede optie is een schepijsje uit de vitrine kiezen. Opvallend: de bollen zijn niet keihard, maar precies op goede temperatuur, dus romig en zacht.

Conclusie
De gerechten komen foutloos op tafel. De sfeer is ontspannen voor groot en klein, de bediening is blij dat je er bent en de prijs klopt. Kortom, ik ben fan van Helden.