Volledig scherm
Vol terras bij Merano in Nijmegen. © Eveline van Elk

Restaurant Merano in Nijmegen: Little Italy

Over de tongNIJMEGEN - Een Italiaans zaakje dat echt Italië uitademt? Stap op de scooter en ga eten bij broer Dimitri en zus Maria van Merano in Nijmegen. Zeg er wel bij dat je geen strandzand lust.

Mijn tafel wiebelt en mijn stoel staat scheef. Een scooter scheurt langs het volle terras, in de verte dondert het onweer. Het is een zwoele avond in augustus en ik eet Italiaans bij restaurant Merano, hartje Nijmegen.

Volledig scherm

Eerlijk is eerlijk, het begin is niet zo hartelijk als ik had verwacht. Om zeven uur zouden we aanschuiven, meldde ik bij de reservering. De zoektocht naar een parkeerplaats en het slenterwandelingetje naar het restaurant maken dat we een klein kwartier te laat aankomen. Om dan, terwijl er nog wel plek is op het terras, te horen dat de naam al is doorgestreept, is onnodig en niet gastvrij.

Krijtbord
We zitten heerlijk. In de winkelstraat, voor de gevel van de fraaie, naastgelegen bakkerij, kijken we uit op de mooie gevels van de Lange Hezelstraat. De Italiaanse vlag wappert en op het krijtbord dat aan de boom is gebonden, staan de specialiteiten van vandaag geschreven. Het terras strekt zich uit langs het restaurant en de gevels van de buren en ook aan de overkant zijn nog drie tafels.

Het is een komen en gaan van gasten die even een pastagerecht eten en een glas wijn drinken of een ijsje op de hand komen halen. Een levendige boel in een oude binnenstad, het is een heerlijke zomerse sfeer. De meiden in de bediening kunnen zich met het volle terras geen treuzelmomentje veroorloven. Het is druk en de pas moet er stevig in blijven, maar een koel drankje staat toch snel. Ze geven met geduld uitleg over de tekst op het bord aan de boom, dat ik op deze afstand niet kan lezen.

Specialiteit
Ik lust een mediterrane salade en een linguine scolio, pasta met schaal- en schelpdieren, de specialiteit van vandaag. Mijn gast bestelt antipasto en risotto met kip en saffraan. En we vragen een suggestie voor een bijpassende wijn. Dat moet de serveerster navragen. Geen punt, alle wijn/spijscombinaties kennen, is lastig. Wel jammer dat ze vergeet de vraag te stellen en dat we geen wijnkaart, geen wijnsuggestie en geen wijn krijgen. Vergeten, bekent ze als we er om vragen als het hoofdgerecht staat. Eigenaar Dimitri snelt naar ons toe en voorziet ons vlot, kundig en energiek van een witte Trebbiona Abruzzo bij de hoofdgerechten. Goede keus, het is een frisse witte wijn.

Het duurt even, maar dan staat er een met zorg opgemaakte salade voor mijn neus. Alle ingrediënten zijn vers en net gesneden, van de komkommer tot de rode ui en de paprika. Italiaans eenvoudig, maar de feta is van hele goede kwaliteit en dat maakt, met de goede olijfolie en de basilicumpesto, dat de groenten lekker romig aan elkaar zijn gesmeed. De antipasto bestaat uit plakken mortadella, chorizo en een rijpe salami met venkelzaad. Van de mooi gegrilde groenten uit het zoetzuur hadden we meer willen eten. Mooie olijven en het zoutloze, iets uitgedroogde brood, maken het voorafje Italiaans en af.

De rekening

2 x wijn €9,90
1 x fles San Pelegrino €5,50
1 x insalata mediterr. €8,50
1 x antipasto €9,50
1 x risotto à la Milanese €15,50
1 x linguine scolio €20,75
1 x tiramisu €6,50
1 x biscotti €6,50

Totaal €82,65

Zand
Als we eenmaal aan de beurt zijn, gaat het vlotjes. Het hoofdgerecht komt een kwartiertje na het voorgerecht en mijn bord met linguine krijgt een prijs voor de hoeveelheid schaal- en schelpdieren. De scheermessen steken in groten getale rechtop in m'n gerecht. Ook op de mosselen is niet bezuinigd. De pasta is aangemaakt met knoflook, een rood pepertje en een bosuitje. Alles vers, maar is het nu zoveel moeite om die scheermessen een paar keer goed in water te spoelen? Ze zitten nog vol met zand.

En dan de risotto. Die is niet goed. Het kenmerk van risotto is dat het een nat, nog iets lopend gerecht is. Een goede rijstkorrel voor risotto neemt vocht op, bindt zodat een smeuïge structuur ontstaat maar houdt een stevige korrel. Bovenal moet het romig en hartig zijn. Deze risotto is dat niet. Het is droog, alsof het te lang op het fornuis heeft gestaan of op een warmhoudplaat heeft staan dampen toen het al op het bord was geschept. De kipstukjes zijn redelijk en de erwtjes ook, maar de droogte verpest het gerecht. Ook de smaak is flauw. De risotto à la Milanese wordt zo rijst met kip. Zonde.

We nemen een dessert. De tiramisu volgens het recept van de moeder van Dimitri en Maria is gewoonweg top. Alle klassieke karaktereigenschappen zitten er in. Biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. De lagen zijn zo afgewisseld dat het een mooie hoge taart is. Mijn dessert bestaat uit frisse watermeloen naast romige mascarpone en crunchy biscuit. Het ligt best eenvoudig naast elkaar, maar doordat het is besprenkeld met limoncello, een citroenlikeur, is het qua smaak iets bijzonders.

Conclusie
Eten in Italiaanse sfeer kan goed bij Merano. Het is een heel charmant restaurant met bevlogen eigenaren. Alleen die slordige momenten in de keuken zijn zo jammer.