Volledig scherm
Veur Lent, op de plek waar fort Knodsenburg moet hebben gelegen. © Johan Roerink Aeropicture

Resten Fort Knodsenburg weer zichtbaar

NIJMEGEN - Resten van het oude Fort Knodsenburg liggen al jaren deels verstopt onder een zeil op het talud van het eiland Veur-Lent, aan de zijde van de Spiegelwaal. Later dit jaar komen ze weer tevoorschijn. Ze worden dan aangevuld met eerder opgegraven en weggehaalde maar wel bewaarde fortfundamenten, zoals resten van een toegangspoort.

Het is de bedoeling dat de kern van het oude fort weer zichtbaar wordt net voorbij brug de Lentloper. Grote delen van het fort lagen overigens op de plek waar nu de nevengeul stroomt.

Plan
Rijkswaterstaat heeft voor de visualisering van het 16de-eeuwse Fort Knodsenburg onlangs het projectplan gepubliceerd. Tot eind juli kunnen daar nog bezwaren tegen worden ingediend. Die worden echter niet verwacht.

Rondwandeling
Met de visualisering is een bedrag van circa 1 miljoen euro gemoeid. Het rijk betaalt die kosten. Het plan is om over de oude contouren van het fort een rondwandeling te maken. In het opgehoogde talud van het eiland worden daarbij twee nieuwe bastions gebouwd. Daartussen wordt op een plateau de teruggevonden toegangspoort geplaatst.