Volledig scherm

Ridders zien vechten of valsspelers betrappen in middeleeuwse optocht

NIJMEGEN - Uitkijken naar een horloge tijdens de Blijde Incomste of de precies 600 jaar geleden overleden gebroeders Van Limburg herdenken tijdens het requiem voor hen, zondagmorgen in de Stevenskerk. Er is genoeg te doen tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival, aankomend weekeinde in Nijmegen. Vijf tips. 

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor alle tips.

1. Blijde Incomste
Speelt er iemand vals bij de Blijde Incomste, de optocht in middeleeuwse kostuums door de stad? Let goed op of iemand een horloge om zijn pols heeft, sportschoenen draagt of een kroketje eet. Dat geeft nog een extra dimensie aan het bekijken van de optocht. Start is om 13.00 uur in de binnenstad.

Foto: Gerard Verschooten

2. Requiem en processie
Dit jaar is het 600 jaar geleden dat de gebroeders Van Limburg overleden. De drie broers bezweken in 1416 vermoedelijk aan de pest. Het spektakel opent daarom zondag met een requiem ter nagedachtenis aan het leven en werk van de gebroeders. Daarbij is ook aandacht voor mensen die vanuit een economische crisissituatie elders hun heil zoeken, net als de Gebroeders Van Limburg destijds. Aansluitend is er een processie naar het Valkhofpark. Start is om 10.00 uur in de kerk.

Volledig scherm

Foto: Do Visser/DG

3. Middeleeuwen in het Valkhofpark
Het Valkhofpark staat zaterdag en zondag vol edelen, ridders en ambachtslieden. De Middeleeuwen herleven beide dagen in het Nijmeegse stadspark. Bekijk riddergevechten, speel middeleeuwse spellen en laat een roofvogel op je arm landen. Beide dagen vanaf 11.00 uur. Entree 6 euro.

Volledig scherm

Foto: Bert Beelen

4. Muziek!
Op verschillende plekken is beide dagen muziek met een middeleeuwse inslag te horen. Onder meer in de Sint Nicolaaskapel, de Schepenhal en de Stevenskerk. Er is zowel een gratis als een betaald programma, dat HIER is te vinden. Zaterdag vanaf 14.00 uur, zondag vanaf 10.00 uur.

Volledig scherm

Foto: Gerard Verschooten

5. Middeleeuws Nijmegen
Wist je dat het pand van Pannenkoekenrestaurant ’t Hoogstraatje uit 1333 stamt en het oudste van Nijmegen is? En dat de middeleeuwse kelder van Het Heydenrijck speciaal voor het festival is te bezoeken? Loop de Belevenisroute en ontdek de mooiste oude plekjes van de oudste stad van Nederland. Beide dagen te lopen aan de hand van een plattegrond, aanvangsttijd zelf te bepalen.

Volledig scherm

Middeleeuwse kelder in de Burchtstraat. Foto: Gerard Verschooten

Volledig scherm
Beeld van het jaarlijkse festival rond de Gebroeders van Limburg in Nijmegen. © Bert Beelen