Volledig scherm
Rob Voerman is helemaal gevallen voor Japan. © Marina Popova

Rob Voerman: Letterlijk opgaan in een kunstwerk

ARNHEM - Nog tot en met zondag is zijn kunstwerk The Exchange er te zien, daarna is ook voor kunstenaar Rob Voerman (50) uit Arnhem Sonsbeek '16 afgelopen.

Uitgaan
„Samen met mijn vrouw bezoek ik soms een opening van een expositie, zoals laatst van Sonsbeek '16 transACTION, maar verder heb ik niet veel tijd om uit te gaan. Overdag ben ik aan het werk en 's avonds houd ik me vaak bezig met administratie, mails en dat soort dingen. Kletsen met vrienden in een café doe ik wel af en toe. Bijvoorbeeld bij café Vrijdag aan de Velperbuitensingel. Hun terras is best lawaaiig, maar dat heeft ook wel iets. Er komt van alles voorbij."

Uit eten
„Uit eten met mijn vrouw vind ik ook leuk. Ze is Japans. We zijn zes jaar getrouwd, maar wonen al dertien jaar samen. De sushi-restaurants in Arnhem vindt ze niet zo geweldig. Niet authentiek. We kennen een paar uitstekende Japanse restaurants in Amsterdam en Düsseldorf. Japans eten en Duitse taart toe, heerlijk.,,We gaan ook wel eens uit eten in het Spijkerkwartier, bij Gavius aan de Prins Hendrikstraat. Dit doen we alleen bij speciale gelegenheden, want het is niet bepaald goedkoop. Je krijgt wel waar voor je geld. De combinaties zijn verrassend. Als ik iets bijzonders wil, ga ik dáár naartoe.,,Als je het vergelijkt met Duitsland vind ik Nederland over het algemeen aan de dure kant. Toen ik ging trouwen, heb ik gebak gehaald bij een ijssalon in Emmerich, de helft van de prijs en twee keer zo lekker."

Musea
„In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea. Vorig jaar was ik twee maanden in de VS voor onder meer een opdracht voor het MoMa in New York, een prachtig museum. Een andere bijzondere museumervaring in die stad was de Frick Collection. In een statig, oud huis aan Central Park is de privécollectie te bewonderen van de Fricks, een rijke familie die daar ooit woonde. De luxueuze inrichting is volledig intact gelaten. De familie bezat onder andere drie Vermeers en een aantal Rembrandts. Je loopt door een enorm huis waar die kunst gewoon aan de muur hangt, geweldig. Ook heel bijzonder is de Mattress Factory in Pittsburgh, een museum in een voormalige fabriek. Ik heb daar vijf weken gewerkt aan een installatie. Dit museum moet je echt gezien hebben. Het is het enige museum ter wereld met alleen maar installatiekunst.”

„Ook het Carnegie Museum in Pittsburgh is prachtig. Andere musea waar ik graag naartoe ga, zijn K20 en K21 in Düsseldorf. In Liechtenstein bevindt zich ook een interessant museum, al was het maar vanwege het uitstekende, bijbehorende sushirestaurant. Uniek toch?”

Japan
„Sinds ik mijn vrouw ken, ben ik vier keer in Japan geweest. Ook daar ben ik voor musea gevallen. Op een afgelegen Japans eiland ligt het Naoshima Contemporary Art Museum. Heel groot en indrukwekkend. De architectuur is prachtig en het museum is bijna een soort heiligdom. Bij sommige werken kun je naar binnen treden en beleef je een totaalervaring. Je gebruikt niet alleen je ogen, maar je gaat letterlijk op in het kunstwerk.''

Film
„Ik ben een echte filmliefhebber. Regelmatig vind je me in de bioscoop. Een tijdje geleden zag ik Elle, van Paul Verhoeven. Niet de meest briljante film, maar toch boeiend vanwege de humor en de fascinerende personages. Ik ga zowel naar de bioscoop van Pathé als naar het Filmhuis. Daar zag ik onder andere The Revenant, die film waarin DiCaprio door de natuur trekt en te maken krijgt met winterse ellende en een beer. Ik ging met een vriend. Buiten sneeuwde en waaide het en we mopperden over de kou. Toen we naar die film zaten te kijken, zeiden we tegen elkaar: 'Wat zitten we nou eigenlijk te zeuren?' Met een nichtje ging ik laatst naar Batman versus Superman, in 3D. Gewoon spektakel, ook leuk. Knap gemaakt”

Jarig
„Een paar maanden geleden werd ik 50. Dit vierde ik met mijn vrouw en vrienden bij mijn kunstwerk The Exchange, gebouwd rond de waterval in Park Sonsbeek. De zon scheen en iedereen zat lekker in het gras. Dit soort momenten, gewoon wat eten, drinken en kletsen met vrienden, vind ik misschien wel het leukst.”