Volledig scherm
Spiegelwaal bij Lent. © Twan Teunissen

Roeivereniging mag voorlopig niet roeien in Spiegelwaal

NIJMEGEN/LENT - De Spiegelwaal gaat 28 maart (tweede paasdag) open, maar er zullen voorlopig alleen die dag roeiers te zien zijn. De nieuwe roeivereniging De Waal heeft niet op tijd een vergunning voor een tijdelijke aanlegplaats en uitvalsbasis bij de nevengeul. De club is bang dat het wel tot de zomer duurt.

Volgens RV De Waal komt dat vooral door de trage gang van zaken bij de gemeente. De wethouder zegt dat de vereniging niet met concrete plannen komt. De raadsfracties van GroenLinks en D66 probeerden vorige week vaart achter het tijdelijk roeicentrum te krijgen met kritische vragen aan wethouder Bert Velthuis. 'Tot op heden is er onduidelijkheid over de geplande tijdelijke accommodatie. Mag roeivereniging De Waal een tijdelijk platform neerleggen?', aldus de fracties.

Groen licht
"Alle lichten staan op groen", antwoordde wethouder Bert Velthuis. "Maar de watersportverenigingen moeten wel met plannen komen, niet met ideeën. En ze komen telkens met nieuwe ideeën. Als ze met niks komen, kunnen wij niets besluiten. Dat dreigt nu fout te lopen. Er is zeker 8 weken nodig voor een vergunning."

Proefjaar
Rijkswaterstaat, die bepaalt wat er wel en niet op de Spiegelwaal gebeurt, is volgens hem bereid zoveel mogelijk mee te werken. "De houding van Rijkswaterstaat is nu: we gaan er wel uitkomen voor dit jaar. Maar wel met de nadruk op 'dit jaar'. 2016 geldt als een proefjaar en Rijkswaterstaat zal kijken wat er allemaal gebeurt. Misschien concluderen we wel dat we sommige activiteiten niet willen."

Kritiek
Voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging wil niet al te harde kritiek leveren, maar is op z'n minst verbaasd over het antwoord van Velthuis. "We hebben 3 keer ons plan gewijzigd, op verzoek van de gemeente. We zijn in overleg en de gemeente geeft ons suggesties. Daar zijn we blij mee. We hebben 10 maart weer een afspraak en horen wat er nog aan ons plan aangepast moet worden."