Volledig scherm
De rookruimte van Irish Pub Mick O'Connels in Arnhem. Foto Rolf Hensel

'Roep om verbod rookruimte in horeca is heksenjacht'

ARNHEM - Arnhemse kroegbazen zien niets in een verbod op rookruimtes, zoals stichting Clean Air Nederland voorstelt. Koninklijke Horeca Nederland vreest voor toenemende overlast op straat rond cafés, als rokers daar 's avonds laat en 's nachts voor de deur gaan staan roken.

Gevolgen voor de omzet zullen meevallen, verwacht de brancheorganisatie. Kroegbazen zelf denken daar net wat anders over.

Dollars
Frank de Wildt van Dollars Rock Café op de Korenmarkt in Arnhem vindt dat Clean Air Nederland bezig is met 'een heksenjacht'. Hij ziet ruim de helft van zijn klanten regelmatig met een peukje de rookruimte opzoeken. „Zo'n verbod gaat ons de nodige klandizie kosten."

Extreem
'Extreem', noemt manager Meike Randewijk van Irish Pub Mick O'Connels in de Arnhemse Korenstraat de actie van Clean Air Nederland. De pub heeft midden in de zaak een glazen rookruimte en die heeft een lieve duit gekost.

„We staan er om bekend en het levert ons nieuwe klanten op", zegt Randewijk.

Ze schat dat zo'n 40 procent van de pubgangers de rookruimte gebruikt. Een verbod zal 'grote gevolgen' hebben, vreest ze. „En er verdwijnt opnieuw een stukje gezelligheid uit de horeca."