Volledig scherm
Rokers op de Radboud Universiteit. © Gerard Verschooten

'Rokers beginnen vooral door invloed van omgeving'

NIJMEGEN. Mensen beginnen vooral met roken omdat ze beïnvloed worden door de omgeving. Erfelijkheid speelt hierin een kleinere rol. Dat stelt hoogleraar Jacqueline Vink van de Radboud Universiteit, die gespecialiseerd is in verslavingsonderzoek.

Om hierachter te komen ondervroeg ze jarenlang tweelingen en onderzocht ze de verschillen in varianten van de genen.

Beginnen met roken
„Als we puur kijken naar het beginnen met roken, wordt dat voor 56 procent door de gezinsomgeving bepaald en voor 8 procent door de unieke omgeving, zoals vrienden en collega's. Erfelijke aanleg is hier met 36 procent een stuk minder van invloed op", stelt Vink.

Verslaving
Een echte verslaving aan nicotine wordt volgens de onderzoekster wel grotendeels bepaald door erfelijkheid. „Namelijk voor 75 procent. Een rookverslaving komt maar voor 25 procent door de omgeving”, zegt Vink.

Zware rokers
Volgens Vink zijn zware rokers als kind waarschijnlijk al opgegroeid in een omgeving waar veel werd gerookt én hebben zij daarbij ook nog genetische aanleg. „De erfelijkheid en omgeving zijn niet alleen los van elkaar van invloed. Als je er vanuit je genen al aanleg voor hebt en als kind ook nog veel rokers om je heen had, is de kans dat je veel sigaretten op een dag rookt heel groot. Ben je alleen maar genetisch gevoelig voor roken, maar is er in je kindertijd bijna niemand om je heen die rookt, dan is het risico veel minder groot”, zegt Vink.

Komende donderdag spreekt de hoogleraar haar oratie uit op de Radboud Universiteit.

Lees een uitgebreid interview met Vink in De Gelderlander van dinsdag 27 september, als e-paper te downloaden via krant.gelderlander.nl