Volledig scherm
Hardlopers op de Korenmarkt in het centrum van Arnhem. Foto: Rolf Hensel

Rolstoelers stranden vlak voor finish Bridgeloop

ARNHEM - De elf rolstoeldeelnemers van het Arnhemse hardloopevenement Bridge to Bridge strandden afgelopen zondag in het zicht van de haven. Vlak voor de eindstreep reden de wheelers en handbikers tegen een muur van dranghekken op.

Pas na een gedwongen pauze van vele minuten konden ze weer verder. Van een echte wedstrijd was toen al geen sprake meer.

Ordentelijk verloop
De dranghekken waren op de weg gezet om een ordentelijk verloop van de start van de wedstrijden over 6 en 10 Engelse mijlen te garanderen. Het duurde ongeveer tien minuten voor het pak van enkele duizenden deelnemers in zijn geheel weg was.

Sneller
Namens de organisatie zegt Eddie Wassink de gang van zaken zeer te betreuren. „De wheelers en handbikers waren sneller terug dan ingeschat. En het starten van de 6 en 10 mijllopers nam juist meer tijd in dan we dachten. Dit hebben we niet goed gedaan."

Verkeerde kant
Er ging nog meer fout. Deelnemers aan de 6 mijlenloop werden voor een deel de verkeerde kant op gestuurd, waardoor ze 10,5 in plaats van de beloofde 9,6 kilometer liepen.

Botsing
Verder was er door de gelijktijdige start van de 6 en 10 mijlloop veel gedrang en verwarring. En kwam het in de binnenstad, door het gebrek aan voldoende dranghekken en parcourswachten, bijna tot botsingen met het winkelend publiek. Met name toen de handbikers met bijna 40 kilometer door de stad vlogen, ontstonden er hachelijke situaties.

„Het was bij vlagen levensgevaarlijk. Een wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd", stelde Rens Brandenburg, motorescorte van de koploper van de handbikers, na afloop.

Volledig scherm
Hardlopers op de John Frostburg tijdens de Bridge to Bridge, die zondag in Arnhem plaatsvond. Foto: Rolf Hensel