Volledig scherm

Romeinse vechtjassen in Nijmegen

NIJMEGEN - Museum het Valkhof in Nijmegen staat vanaf dit weekeinde in het teken van gladiatoren. Ons beeld van de vechtersbazen in films, stripboeken en verhalen klopt niet, bewijst de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum.

Het verhaal van de gladiatoren ligt veel genuanceerder dan het beeld van de filmheld die vecht tot de dood. In de tentoonstelling Gladiatoren krijgen bezoekers een kijkje in het leven, de angsten en de dromen van de Romeinse vechtersbazen. Wie waren ze? Hoe werden ze gerekruteerd, hoe trainden ze en hoe zag hun dagelijkse leven er uit?

Topsporters
Gladiatoren trainden als topsporters en hadden een ijzeren discipline. Voor de Romeinse bevolking vertegenwoordigden ze vooral moed, vechtlust en zelfopoffering.

Colosseum
Het Valkhof geeft een beeld van de geharde mannen aan de hand van schilderingen, wapenuitrustingen en sculpturen die tot nu toe alleen in buitenlandse musea zijn tentoongesteld. Een deel van de stukken is nog nooit buiten Italië geweest en wordt getoond dankzij een samenwerking met het Colosseum.

Eigen collectie
Ook vertoont het museum vondsten van eigen bodem, zoals een groen geglazuurde beker uit Nijmegen, waarop gladiatorengevechten zijn afgebeeld.

De tentoonstelling opent op zaterdag 1 oktober en duurt tot zondag 5 maart 2017. Museum het Valkhof is open op dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur.