Volledig scherm
Een duiventil. © Marc Pluim

Rotterdam leert van aanpak bestrijding Arnhemse 'hangduiven'

ARNHEM - De succesvolle bestrijding van duivenoverlast in de Arnhemse wijk Elderveld heeft de belangstelling gewekt van specialisten in 'diervriendelijke plaagdierbeheersing' van de gemeente Rotterdam.

Vertegenwoordigers van die gemeente bezochten deze week de duiventil op de torenflat aan het Schipholplein van woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem om kennis uit te wisselen.

Ze spraken met vrijwilligers die de 'hangduiven' sinds 2014 van het winkelcentrum met zaad naar de til lokken.

Beteugelen
Onder leiding van wethouder dierenwelzijn, Joost Eerdmans, zoeken de Rotterdammers naar alternatieve wegen om de overpopulatie onder duiven te beteugelen. „In het verleden vingen we tussen de 12.000 en 18.000 duiven per jaar weg om ze te vergassen", vertelt gemeentelijk projectleider Saskia van Dongen van Rotterdam. „Helpen deed het niet."

Geschud
In Arnhem worden de eieren geschud en daarna weer teruggelegd. Verzorger Debby Beekman van de Stichting Duiventil Elderveld staat een paar nesten met jongen toe om te vermijden dat de duiven argwaan krijgen en elders gaan broeden. De Arnhemse til telt nu 150 duiven. De klachten over overlast zijn grotendeels passé.

Vrijwilligers
Zowel in Arnhem als in Rotterdam is het erg lastig om vrijwilligers te vinden die het leuk vinden om een duiventil te verzorgen en te onderhouden. Vrijwilligers voor de til van Elderveld kunnen zich melden via duiventilarnhem@gmail.com of bellen met Joyce Beekman 06-28821122. Nadere info is te vinden via de facebookpagina van de duiventil

Volledig scherm
Een duiventil. © Marc Pluim
Volledig scherm
Duiven boven de stad. © Marc Pluim
Volledig scherm
De Rotterdamse delegatie in Arnhem. © Marc Pluim