Volledig scherm
© pixabay.com

Rotterdammer zwijgt over brutale woningoverval in Arnhem

ARNHEM - Tegen de 36-jarige Abdes B. uit Rotterdam is dinsdag in de rechtbank in Arnhem drie jaar cel geëist. Hij wordt verdacht van een woningoverval op een Arnhemmer in zijn huis aan de Tiendweg in de wijk Geitenkamp, samen met een plaatsgenoot in de zomer van 2014.

Als de rechter hem daar iets over wil vragen, antwoordt zijn advocate: „Meneer beroept zich vandaag op zijn zwijgrecht en antwoordt op niets.”

Het slachtoffer heeft aan de politie verteld dat de twee zich voordeden als werklui en langskwamen om de airconditioning te controleren: ‘Ik vertrouwde ze meteen niet, maar liet ze toch maar binnen’, staat in zijn verklaring.

'Niet meer veilig'
Eenmaal in de woning zou B. een mes hebben getrokken en de Arnhemmer hebben gedwongen zijn pinpas en -code af te geven. ‘Verschrikkelijk beangstigend. Ik voelde na het incident me lange tijd niet meer veilig in mijn eigen huis. Als mensen tegenwoordig aan de deur komen, vraag ik ze eerst om legitimatie.’

De Arnhemmer vluchtte via het balkon zijn eigen huis uit, waarna de overvallers vertrokken. De compagnon van B. werd vorig jaar opgepakt en is veroordeeld tot een (voorwaardelijke) celstraf van 2,5 jaar. Tijdens zijn voorarrest wees hij B. aan als mededader. In de zaak tegen hem sprak de officier van justitie van 'een brutale overval'.

Vrijspraak
Volgens zijn advocate was B. tijdens de overval helemaal niet in Arnhem: „De omschrijving van het slachtoffer na het incident komt ook niet overeen met zijn uiterlijk.” Zij bepleitte vrijspraak voor de Rotterdammer, die vanwege ernstige verslavingsproblematiek op dit moment in een gesloten afdeling van de Pieter Roorda Kliniek in Zutphen zit.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.