Volledig scherm
Cultuurhuis Rozet.

Rozet in Arnhem genomineerd als wereldtopper in bouwkunst

RNHEM - Cultureel Centrum Rozet in Arnhem zit in de race om internationaal tot het beste gebouw ter wereld bestempeld te worden.

Dankzij het Royal Institute of British Architects. Het in Londen gevestigde gerenommeerde instituut heeft de schepping van Neutelings Riedijk Architecten genomineerd voor hun nieuwste internationale prijs voor spraakmakende en visionaire bouwkunst. De prijs wordt in december uitgereikt. Deze zomer bezoekt een team van kritische beoordelaars in totaal 30 kandidaten, waaronder Rozet.

Concurrenten
De Arnhemse kandidaat moet het als enige genomineerde uit Nederland opnemen tegen concurrenten als het cultureel centrum Heydar Aliyev in Baku in Azerbeidzjan, de Jockey Club Innovation Tower van The Hong Kong Polytechnic University, de drie torenflats van het Rundeskogen in het Noorse Stavanger en het metrostation Fulton Center in Manhattan in New York.

De totale lijst aan kandidaten is zeer gemêleerd: diverse futuristische wolkenkrabbers, een ondergrondse moskee, een energiezuinige kerk en een speeltuin annex kinderboerderij met grasdaken. Voorts zit er nog museum bij dat is afgeleid van een oude fabriek, een met tropische bomen overladen dakterras en een eenvoudig ziekenhuis voor het platteland.

Jury
Bij een eerste schifting vallen de komende maanden 10 gebouwen af. Een jury onder leiding van de veel bejubelde 'bouwkundig componist' Richard Rogers selecteert vervolgens zes uitverkoren voor de laatste ronde. In de herfst reist Rogers met de hele jury de wereld af voor een definitief oordeel over de zes laatsten.