Volledig scherm
Het voormalige bankgebouw van ABN AMRO aan het Gele Rijdersplein was hoofdkwartier van Ruimtekoers 2015. Foto Ruimtekoers

Ruimtekoers 2016 zoomt in op de binnenstad

ARNHEM - De tweede editie van 'leegstandfestival' Ruimtekoers gaat half oktober over veel meer dan leegstand alleen.

Hoe moet de Arnhemse binnenstad er uit zien over een jaar of dertig is de centrale vraag? Ruimtekoers 2016 krijgt een wat andere opzet dan het festival van vorig jaar. Toen stond het pobleem (bij Ruimtekoers zelf spreken ze liever van een kans) 'leegstand' bijna een maand lang in de schijnwerpers. Nu blijft het evenement beperkt tot vier dagen, vanaf 11 oktober.

Diepte
„We willen met een kleinere editie de diepte in", legt Willem-Jelle Westra van organisator Studio Halfvol uit. Vooral met debat wordt gezocht naar een antwoord op de vraag welke richting het op de lange termijn ingeslagen moet worden met de binnenstad.

Stadshart
Thema is 'De utopie van de stad'. En dan niet de héle stad, zoals in 2015, maar dus vooral het stadshart. Sprekers als historicus Rutger Bregman, geograaf Ewald Engelen, filosoof Simone van Saarloos en cultureel antropoloog Sinan Çankaya gaan daarover in debat.

Programma
De komende weken wordt het programma verder ingevuld en wordt ook bekend waar in de Arnhemse binnenstad het kloppend hart van Ruimtekoers gevestigd gaat worden, de zogenoemde 'place to be'.