Volledig scherm
Yosser Dekker in de Hemelrijkpassage, de plek van Ruimtekoers.

Ruimtekoers: denken over de utopische stad

ARNHEM - Prominente sprekers laten dinsdag, woensdag en donderdag in Arnhem hun licht schijnen over de toekomst van het fenomeen 'stad'. Artistiek directeur Yosser Dekker verwacht veel van zijn festival Ruimtekoers.

Vorig jaar toonde Ruimtekoers alleen nog maar originele bestemmingen voor leegstaande panden. Deze keer gaat het festival de diepte in met voordrachten van onder meer Bas Heijne, Rutger Bregman, Ewald Engelen, Simone van Saarloos en Sinan Çankaya.

„Nieuwe generaties gaan anders leven. Steden hebben de toekomst, maar we moeten ze aanpassen", zegt Dekker. Het festival zit op een bijzondere plek: de winkelpassage Hemelrijk. „Die passage staat grotendeels leeg, is dus beschikbaar, maar is voor veel mensen een plek om snel doorheen te lopen. Dat willen we veranderen: de passage moet een 'third place' worden, zoals Rozet: een plek waar je zomaar heen gaat. Ook aan dat soort plekken heeft de stad van de toekomst behoefte."

In editie Arnhem en Veluwezoom van De Gelderlander is zaterdag 8 oktober een interview te lezen met Yosser Dekker. Die is ook te vinden in de e-paper.