Volledig scherm
De vrees bestond dat de demonstratie deze keer bij de Turken in de stad niet in goede aarde zou vallen. © Rolf Hensel

Rustig verloop demonstratie Koerden in Arnhem (video)

ARNHEM - Een demonstratie van circa 180 Koerden in Arnhem is zaterdagmiddag rustig verlopen. Er waren geen incidenten met Turken. Daarvoor bestond voordien enige vrees. De Koerden demonstreerden voor invrijheidsstelling van hun leider Öcalan, die al jaren in een Turkse gevangenis zit. Ook uitten zij hun woede over de acties van het Turkse leger in Koerdisch gebied en over de bomaanslag door IS op 27 juli in de Syrisch-Koerdische plaats Qamislo, waarbij 48 doden en meer dan honderd gewonden zijn gevallen.

De Turkse leider Erdogan was voor de demonstranten de grote vijand. 'Kindermoordenaar Erdogan, dictator Erdogan', riepen zij. Ook klonk 'Fascist AKP', waarmee Erdogans partij bedoeld wordt. De demonstranten voerden spandoeken met zich mee, Koerdische vlaggen en vlaggen met het portret van Öcalan erop.

Niet eerste keer
Het was niet de eerste keer dat de Koerden in Arnhem demonstreerden. Op 7 juni gebeurde dat voor het laatst. Maar de vrees bestond dat de demonstratie deze keer bij de Turken in de stad niet in goede aarde zou vallen. De Turkse gemeenschap heeft zich immers na de recente staatsgreep in grote meerderheid achter Erdogan gesteld. D

e vijandigheid gaat momenteel uit naar de Gülenbeweging, maar niet uit te sluiten was dat ook de demonstratie van de Koerden door de Turken niet zou worden getolereerd. Daar bleek echter niets van.

De politie was massaal op de been en hield met vier arrestantenbusjes toezicht op de demonstratie.

Een demonstratie van circa 180 Koerden in Arnhem is zaterdagmiddag 30 juli rustig verlopen. Er waren geen incidenten met Turken. Daarvoor bestond voordien enige vrees.