Volledig scherm
Een Arnhemse bij een ondergrondse container in de wijk Geitenkamp. De vrouw speelt geen rol in het verhaal. © Marina Popova

RvS oordeelt niet in 'Kafkaëske uitspraak' over Arnhems afvalpasje

ARNHEM - De Raad van State (RvS) gaat niet beoordelen of de privacy van Arnhemmers wordt geschonden met het afvalpasje dat in hun stad is ingevoerd.

Reden: Er is geen besluit over genomen. "De bestuursrechter mag alleen beslissingen nemen over besluiten. Hier is alleen een brief verstuurd en dat is geen besluit", zegt de woordvoerster van de RvS.

Belangenorganisatie Privacy First spreekt van een 'Kafkaëske uitspraak'.

Afvalpasje
Die brief is de brief die de gemeente Arnhem in 2014 aan haar inwoners stuurde. Er staat in dat restafval niet langer aan huis wordt opgehaald, maar dat mensen het met behulp van een afvalpasje in een container kunnen storten. Dat pasje registreert waar, wanneer er hoe veel afval naar welke container is gebracht.

Inbreuk op privacy
Op zich prima, zegt Arnhemmer Michiel Jonker, maar waarom is aan dat pasje mijn adres gekoppeld? Hij vindt dat er onnodig inbreuk wordt gemaakt op zijn privacy.

Zorgwekkend
Dat de Raad van State de zaak nu formalistisch benadert, vindt hij zorgwekkend. "Op deze manier kan de overheid van alles doen zonder dat je je daar als burger tegen kunt verweren."