Volledig scherm
Een repetitie voor 'Mag ik je iets vragen?', een voorstelling tijdens Common Ground. foto Lily van Engen

Samen met vluchtelingen kijken naar toekomst op Common Ground

NIJMEGEN - Hoe ziet de toekomst eruit voor de vluchtelingen die op noodopvang Heumensoord verbleven? Dat is een van de onderwerpen op het festival Common Ground, komende zondag in Museumpark Orientalis. Op het festival komen vluchtelingen die op Heumensoord verbleven weer bij elkaar. 

Ondernemersmarkt
„Je kunt het zien als een soort reünie. We hebben zoveel mogelijk vluchtelingen die op de noodopvang verbleven uitgenodigd", vertelt Lily van Engen, die Common Ground namens de cultuurinstelling Cultuurmij Oost organiseert. „Graag zien we dat zij deelnemen aan de maatschappij en een mooie toekomst krijgen. Daarom houden we onder meer een ondernemersmarkt waar allerlei organisaties en bedrijven hen vertellen over de mogelijkheden tot stages, traineeships en meeloopdagen."

Culturele markt
Met Common Ground, dat onderdeel is van de Vredesweek, wil Van Engen vluchtelingen en Nederlanders met elkaar verbinden en hen samen naar de toekomst laten kijken. „Al snel kwam het idee ook een culturele markt te houden. De hele dag treden daar muzikanten en bands op die muziek spelen uit verschillende culturen", aldus Van Engen. „Verder is er een culinaire markt, met eten uit allerlei windrichtingen."

Vredespad
De Nijmeegse ambassadeur van de vrede, Masoud Rahaee, geeft de aftrap voor zijn 'Vredespad': een pad met citaten van Nijmegenaren die betrekking hebben op vrede. Van Engen: „Een uitbreiding van het pad voor de vrede dat er al ligt. Hierbij worden foto's en citaten van gewone Nijmegenaren aangelegd, met hun filosofie op vrede. Er liggen er nu drie. De bedoeling is dat dit wel op gaat lopen tot vijftig citaten."

Theater
Ook wordt de theatervoorstelling 'Mag ik je iets vragen?' opgevoerd. Hiervoor heeft regisseur Nelleke Verweij 65 vragen bedacht: vragen die vluchtelingen aan Nederlanders stellen en andersom. „Oprechte belangstelling en begrip begint bij het stellen van vragen. Je moet elkaar vragen durven te stellen, pas dan begrijp je meer van de andere cultuur. Dat hoop ik duidelijk te maken met de voorstelling", vertelt Verweij.

Meer over Common Ground is te lezen in de Gelderlander van donderdag 15 september, editie Nijmegen. Kijk ook eens in onze e-paper.