Volledig scherm
Herman Brood ligt. Wie heeft dat gedaan? Foto: Rolf Hensel.

Silhouetten liggen om en beeltenis Mohammed Ali gejat

ARNHEM - Circa tien silhouetten die deel uitmaken van het kunstwerk Feldküche van Iswanto Hartono bij de Arnhemse John Frostbrug zijn omgeduwd.

Het werk maakt deel uit van expositie Sonsbeek '16. Wie de beeltenissen heeft omgeduwd, is onduidelijk. Een beeltenis van Mohammed Ali is eerder deze week al gestolen, op de dag van zijn overlijden. 

'Geen punt'
Directeur Tati Vereecken-Suwarganda van Sonsbeek '16 zegt dat kunstenaar Hartono het vandalisme waarschijnlijk geen punt vindt. „Hij beschouwt wat nu gebeurt als een onderdeel van wat hij nastreeft: interactie met de stad."

Interactie
Haar woordvoerder Nienke Nauta wijst erop dat de 'agressie' ook een speelse interactie zijn geweest. De beeltenissen nodigen immers uit tot aanraken of samen op de foto gaan. Vereecken: „We moeten nog met Hartono spreken. Misschien laat hij de beelden wel liggen."

Ondergekladderd
Deze vernieling is niet het eerste vandalisme dat Sonsbeek overkomt. De plaquette van Michael Blum in Presikhaaf waarop de wijk werd aangeduid als recruteringscentrum voor de jihad was ondergekladderd. De politie heeft er toen linten omheen gezet.

Vereecken: „Dat vond Blum prachtig: de politie die van zijn kunstwerk een installatie maakte."