Volledig scherm
Sinan Can. © Gerard Verschooten

Sinan Can is Journalist voor de Vrede: 'Eervol en ontroerend'

NIJMEGEN - De Turks-Nijmeegse documentairemaker Sinan Can is zondag uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede door het Humanistisch Verbond. „Zeer eervol en een erkenning voor mijn journalistieke werk”, zegt hij in een reactie.

Can krijgt de prijs voor zijn tv-series De Arabische Storm en Bloedbroeders. Voor De Arabische Storm bezocht hij locaties en mensen die belangrijk waren in de Arabische Lente. In Bloedbroeders behandelt hij deportatie en moord op de Armenen door Turkije.

Drijfveer
„Een prijs blijft een prijs, maar dit is wel een mooie prijs van een mooie club. Een erkenning. Een eenvoudige zin in de oorkonde ontroerde me het meest: 'door zijn objectieve en kritische berichtgeving heeft hij bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid'. Dat is kernachtig omschreven wat mijn drijfveer is in de journalistiek.”

Wisseltrofee
Bij de titel Journalist voor de Vrede hoort een wisseltrofee voor twee jaar. Eerder wonnen onder anderen Anja Meulenbelt, Koert Lindijer en Huub Jaspers, de laatste ook uit Nijmegen.