Volledig scherm
De Maartenskliniek. © Do Visser/De Gelderlander

Sint Maartenskliniek krijgt nieuwbouw

NIJMEGEN - De Sint Maartenskliniek, gebouwd op de stuwwal bij Ubbergen en Nijmegen, geeft 10 procent van haar bebouwingsoppervlak terug aan de natuur.

Drie oude gebouwen worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komt (kleinere) nieuwbouw.

Operatiekamercomplex
Het ziekenhuis wil per 2019 een nieuw operatiekamercomplex met zes ok's in gebruik nemen. Ook komt er een nieuwe afdeling voor revalidatie van dwarslaesiepatiënten en patiënten die een beroerte hebben gehad. Verder wordt er ruimte gemaakt voor een expertisecentrum waar onder meer patiënten met een lage dwarslaesie weer leren lopen.

Twee keer zo groot
„We krijgen de meest moderne operatiekamers van Europa. Ze worden ruim twee keer zo groot als nu. Door nieuwe technieken moet steeds meer apparatuur binnen handbereik staan", zegt bestuurder Mark Van Houdenhoven.

Thuis
De Sint Maartenskliniek heeft verdeeld over het ziekenhuis revalidatieplekken voor zeventig patiënten. „Voor hen openen we een nieuwe afdeling waar gerevalideerd kan worden in een setting die meer dan nu lijkt op de situatie thuis. Er zijn bijvoorbeeld douches die reageren op stemgeluid, aangepaste badkamers en ramen die open en dicht gaan zoals 'thuis'."

Geld uitsparen
Verwachte kostprijs: 50 miljoen euro. „Dat verdienen we terug, doordat we meer patiënten kunnen helpen. Omdat we per saldo minder kwijt zijn aan onderhoud, sparen we geld uit."