Volledig scherm
© Rolf Hensel

'Slachthuis Hilckmann sluisde miljoenen van Nijmegen weg naar Duitsland'

NIJMEGEN - De directie van het ter ziele gegane Nijmeegse slachthuis Hilckmann heeft miljoenen aan gemeenschapsgeld weggesluisd via een bankrekening in Duitsland. Dat beweert de gemeente Nijmegen. Het zou gaan om ruim 4,2 miljoen euro. De beschuldiging werd geuit in een kort geding dat vanmiddag diende in Arnhem.

Hilckmann en Nijmegen staan al maanden lijnrecht tegenover elkaar.

Verhuizing
De gemeente maakte vorig jaar zomer 21 miljoen euro over aan Hilckmann om de verplaatsing van het bedrijf naar het Brabantse Haps mogelijk te maken. Maar op 24 februari jongstleden maakte het bedrijf plots bekend de deuren te sluiten. De verhuizing was van de baan en 250 werknemers verloren hun baan.

Klopt niet
Sindsdien wil de gemeente weten wat er met haar 21 miljoen is gebeurd. Het geld moet terug. Eerder bleek al dat het slachthuis ongeveer de helft gebruikte om oude bankschulden af te lossen. Het restant zou zijn verdwenen in de reguliere exploitatie. Dat laatste klopt niet, ontdekte de gemeente. „Er is geld weggesluisd naar een Duitse bankrekening, 4,2 miljoen euro. Wij denken dat het gaat om het restant van onze 21 miljoen”, zegt gemeente-advocaat Delissen.

Weg 
Op 10 mei zou die 4,2 miljoen nog op de Duitse rekening hebben gestaan. Maar toen de gemeente op 1 juni beslag legde op de bewuste rekening, stond er nog maar 300 euro op. "Waar is de rest gebleven?" Nijmegen ziet er het zoveelste bewijs van bedrog in. Onzin, zeggen ze bij Hilckmann. Wel wordt toegegeven dat het geld is veiliggesteld. Het zou bedoeld zijn om salarissen en transitievergoedingen voor oud-medewerkers van te betalen. Hilckmann-advocaat Drijber: „Een kwestie van goed werkgeverschap.”

Beslag
Het kort geding was aangespannen door oprichter Franz Hilckmann en zijn dochters Dominique en Kathelijne, die later de scepter zwaaiden. De gemeente Nijmegen heeft in totaal 156 beslagen gelegd, onder meer op hun bankrekeningen en prive-bezittingen. De dagelijkse boodschappen en de hypotheek kunnen niet meer worden betaald, zeggen ze.

Over uiterlijk 13 dagen beslist de rechter of de gemeente de beslaglegging op de prive-rekeningen moet opheffen of niet. Een bodemprocedure volgt.