Volledig scherm
De slachterij van Hilckmann in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Slachthuis verwijt gemeente 'ongenuanceerde media-aanval'

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen voert een 'ongenuanceerde media-aanval' tegen slachthuis Hilckmann. Dat stelt het bedrijf vrijdag in een persverklaring.

Hilckmann verwijt het gemeentebestuur vertrouwelijke documenten openbaar gemaakt te hebben. Ook zou de gemeente ten onrechte beweren dat het slachthuis niet bereid zou zijn om tekst en uitleg te geven. Volgens Hilckmann zit het anders: de gemeente Nijmegen zou alleen met de directie aan tafel willen als het bedrijf bij voorbaat aansprakelijkheid erkent. Een onredelijke eis, aldus Hilckmann. 'Wij menen dat de rechter de enige instantie is die over aansprakelijkheid dient te oordelen.'

In de clinch
De gemeente en het slachthuis liggen met elkaar in de clinch sinds het bedrijf op 24 februari plotseling bekend maakte met onmiddellijke ingang te sluiten. De beoogde bedrijfsverplaatsing naar Haps was van de baan, 250 medewerkers staat op straat.

Kort geding
De gemeente was verbijsterd. Op 31 juli 2015 maakte het stadsbestuur 21 miljoen euro over aan Hilckmann. Dat geld was volgens de gemeente 'uitsluitend en volledig' bedoeld voor de verhuizing en daarmee behoud van werkgelegenheid. De gemeente wil weten wat er met de 21 miljoen is gebeurd. Omdat er nog altijd geen antwoorden zijn gekomen, werd deze week door de gemeente besloten een kort geding aan te spannen.

Opstallen
Hilckmann herhaalt in haar persbericht dat de koopsom 'alleen toeziet op de verwerving van de opstallen', en dus niet op de verhuizing. Deze week onthulde De Gelderlander dat Hilckmann bijna 10 miljoen van de verkregen 21 miljoen op de dag van ontvangst van het gemeentegeld gebruikte om lopende schulden bij ABN AMRO af te lossen. Onduidelijk is of dit binnen de afspraken valt; veel Nijmeegse raadsleden vinden van niet. In het persbericht verwerpt Hilckmann 'iedere suggestie van persoonlijk gewin'.

'Grote onzin'
De Nijmeegse wethouder Bert Velthuis doet de aantijging van een media-aanval af als ‘grote onzin’. Hij benadrukt dat in de dagen na de plotselinge sluiting, hemel en aarde is bewogen om - zonder voorwaarden - met het slachthuis te praten. "Tevergeefs. We zijn nu 4 weken verder en het bedrijf weigert nog steeds om openheid van zaken te geven. Precies de reden dat wij een kort geding hebben aangespannen.” De gemeente ontkent met klem stukken te hebben gelekt of ten onrechte openbaar gemaakt te hebben.