Volledig scherm

Slechts 20 mensen herdenken Arnhemse evacuees

ARNHEM - Het kon deze zaterdag wel eens de laatste herdenking zijn geweest van de 90.000 Arnhemse geëvacueerden in de oorlogsjaren 1944 en 1945. Bij het monument aan het begin van Apeldoornseweg woonden welgeteld twintig mensen de kranslegging bij. Onder hen waren Jan van Hutten, voorzitter van het Rode Kruis, en loco-burgemeester Martijn Leisink.

De woorden tijdens de plechtigheid in het plantsoen tegenover het herdenkingsteken gingen regelmatig verloren in het geraas van het verkeer en het geratel van de voetgangerslichten. Nadat de aanwezigen een minuut stil waren geweest, ging het naar de herdenkingsplaquette waar de locoburgemeester en de voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis een krans legden.

Te weinig
Voor oud-evacuee Marrianne Sorgdrager (80) was het vermoedelijk de laatste keer dat ze deze herdenking bijwoont. Ze vindt dat er te weinig gebeurt voor ter herdenking van de vluchtelingen toen, en nu. "Ik vind dat het gemeentebestuur van Arnhem een kans laat liggen'', zegt ze. "Ze vangen de vluchtelingen op uit alle delen van de wereld, dat klopt, maar wat doen ze er verder mee. Waarom kan er niet een plek van herdenking komen voor alle vluchtelingen? Dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten en zo bied je iedereen die door oorlogsgeweld zijn veilige plek heeft moeten verlaten toch een plek om samen te komen.''

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova