Volledig scherm
De Koepel in Arnhem. © Hans Broekhuizen/DG

Sluiting De Koepel komt niet onverwacht voor vrijwilligers

ARNHEM - Voor de vrijwilligers kwam de mededeling dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers stopt met het plaatsen van vluchtelingen in De Koepel in Arnhem niet onverwacht. „Wij zien natuurlijk ook dat er steeds minder vluchtelingen Nederland binnenkomen”, zegt Niels Drieënhuizen, initiatiefnemer van het comité Welkom in Arnhem.

Een jaar geleden kwamen er 400 alleenreizende mannen in de noodopvang te wonen. Bewoners van de wijken Lombok en Heijenoord hebben tal van activiteiten georganiseerd om de vluchtelingen duidelijk te maken dat ze welkom waren.

Kleur
Drieënhuizen kijkt met een tevreden gevoel terug op die periode. Hij vindt het ergens wel jammer dat de vluchtelingen vertrekken. „Ze geven kleur aan de wijk.'

Overplaatsing
Inmiddels wonen er nog 180 mannen in De Koepel. Een groot deel van hen zal gehuisvest worden in een asielzoekerscentrum dat over meer voorzieningen beschikt dan een noodopvang. „Noodopvang is er voor nood. Nu kunnen wij de mensen weer op de normale manier onderbrengen”, zegt Jeannette Scholten van het COA.

Dat houdt De Koepel tot 1 maart achter de hand voor het geval de vluchtelingenstroom weer toeneemt.