Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Smit Draad: fabriek is veilige werkplek

ARNHEM/NIJMEGEN - Het is nog niet helemaal op orde. Maar Smit Draad in Nijmegen heeft het afgelopen jaar 'in sneltreinvaart en onder grote druk', aldus het bedrijf, veel maatregelen genomen om de 115 werknemers een veilige werkplek te bieden.

Dat bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Arnhem. Die was aangespannen door vakbond FNV die een jaar geleden de misstanden bij de Nijmeegse fabriek aan de kaak stelde.

Gevaarlijke stoffen
Werknemers zouden blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen met ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Inmiddels hebben negentien werknemers de directie daarvoor aansprakelijk gesteld. De rechtszaak draaide om de schadelijke omstandigheden in de fabriek in het verleden en de maatregelen om die in de toekomst te verbeteren.

Ontkend
Smit Draad ontkende gisteren dat de fabriek in het verleden ziekmakend was. „Veilig werken, daar gaat het om, daar kun je niet mee marchanderen. We hebben twee mappen met rapportages, deskundigen hebben er veel over gezegd. Van onveilige werkomstandigheden was en is geen sprake", betoogde advocaat Huib Lebbink van Smit Draad.