Volledig scherm
Saskia Houwen op de e-bike. © Flip Franssen

Snelle fiets moet van fietspad af

ARNHEM/NIJMEGEN - De speed pedelec, een supersnelle e-bike, is in opkomst. Ideaal voor woon-werkverkeer op wat grotere afstanden, vindt Saskia Houwen. Ze fietst ermee van Nijmegen naar Arnhem. Met een lekker gangetje van rond de dertig kilometer per uur, zonder bezweet op haar werk aan te komen.

Houwen (36) had het gehad met de files tussen beide plaatsen en de onvoorspelbaarheid ervan. Met de auto deed ze er tussen de 30 minuten en een uur over, met de speedbike rond de drie kwartier. „Meestal Iets langer dus, maar ik beweeg nu wel lekker. Bovendien weet ik nu van tevoren hoe laat ik aankom."   Brommer
Nu wordt de speedbike nog bestempeld als scooter, vanaf 1 januari 2017 als brommer. Dat betekent dat de snelle fiets binnen de bebouwde kom veelal op de rijbaan moet, tussen het autoverkeer. Ook delen van het snelfietspad RijnWaalpad tussen Nijmegen en Arnhem zijn dan taboe. Blijft dat zo? Voorlopig wel, zegt een woordvoerster van de provincie. „De nadruk bij het RijnWaalpad ligt op snel fietsverkeer. Ook vanwege de veiligheid. Maar we houden ontwikkelingen rond de e-bikes goed in de gaten."