Volledig scherm
De snelwegoplichter op de toe- en afrit van de snelweg bij Elten. © H. Visser

Snelwegoplichters weer bezig, nu net over de grens

ELTEN/BEEK - Op de af- en toerit naar snelweg A12/A3 bij Beek en het Duitse Elten is maandag wederom een verdacht pechgeval gesignaleerd. Volgens getuigen stond er een zwarte BMW in de berm en hield een hevig gebarende man passerende automobilisten aan om geld te vragen. De werkwijze lijkt verdacht veel op die van de snelwegoplichters waar de Nederlandse politie al geruime tijd voor waarschuwt.

Nadat de man geld had gekregen van een passerende automobilist zou hij onverminderd verder zijn gegaan met het aanhouden van automobilisten. Om dat voor elkaar te krijgen stond hij af en toe midden op de rijbaan.

Brandstof
Eind maart en begin april waren er rondom Arnhem ook snelwegoplichters actief. Toen werden ze vooral gezien op de A12 en de A50, maar ook op de A30 bij Ede was het raak. Een Arnhemmer raakte 700 euro kwijt toen hij een Engels sprekende man geld leende voor zijn twee vrachtwagens die zonder brandstof zouden staan. Ook een Aaltenaar werd slachtoffer van oplichting.

Grijze Mercedes
De Gelderlander kreeg rond die tijd bijna twintig meldingen binnen van mensen die hetzelfde was overkomen. Destijds ging het steeds over een grijze Mercedes met een buitenlands kenteken, vaak met daarin twee mannen die er Oost-Europees uit zagen.

Geen aangiftes
Van het voorval afgelopen maandag zijn bij de Nederlandse en ook de Duitse politie geen meldingen of aangiftes binnengekomen. Volgens een woordvoerder van de politie in Nederland zijn er geen ontwikkelingen in het onderzoek naar de snelwegoplichters. „Dat ze zich verplaatsen en op veel verschillende plekken toeslaan bemoeilijkt onderzoek", aldus een woordvoerder. Hij bevestigt dat op heterdaad betrappen het meeste kans op een aanhouding geeft.

Bedelen
De Duitse politie in de regio Kleef zegt met deze vorm van oplichting niet bekend te zijn. „We gaan wel een onderzoek starten als er alsnog een melding of aangifte binnenkomt", aldus een voorlichter, maar vooralsnog doet de politie dat niet. „Het is ook de vraag wat ze daar doen. Gewoon iemand om geld vragen, dus bedelen, mag. Een babbeltruc of oplichting is weer net wat anders."

In onderstaande kaart ziet waar de snelwegoplichters eerder zijn gesignaleerd. Klik op de autootjes voor het bijbehorende verhaal. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.

Volledig scherm
De snelwegoplichters op de toe- en afrit van de A12 bij Elten. © H. Visser