Volledig scherm
© Thinkstock

SP-raadslid bezorgd over minder uren thuishulp in Nijmegen

NIJMEGEN Raadslid Cor van Norel (SP) is bezorgd over mogelijke beperkingen op de huishoudelijke hulp in Nijmegen. De zorgverleners zijn druk met het herbeoordelen van de thuishulp die ze kunnen en mogen aanbieden aan hun cliënten. 

Inmiddels zijn al ruim 1.500 gesprekken gevoerd met ouderen.

Minder uren
Van Norel zegt dat hij veel signalen krijgt dat ze minder uren hulp krijgen. „Ik hoor nog van niemand dat er meer uren worden toegekend na een herindicatie. Ik wil van de wethouder weten of er bij de nieuwe beoordelingen ook besloten is tot meer inzet van thuishulp. Of dat kortingen op uren hulp standaard zijn." Het raadslid is verbaasd over de klachten omdat Nijmegen de landelijke kortingen op de thuiszorg met eigen middelen opvangt. Bezuinigen zijn niet aan de orde.

Nieuwe regels
De herindicaties van de thuishulp zijn nodig, omdat Nijmegen sinds 1 juni nieuwe regels hanteert. Vroeger kreeg iedereen op basis van een indicatie een vast aantal uren hulp toegewezen, vaak drie uur per week. Het ging om een inzet met een standaard poetsopdracht. Nijmegen is van die vaste aanpak afgestapt. De insteek is nu 'inspelen op de individuele wensen van de ouderen'.