Volledig scherm
Ter illustratie: Bridge to Liberation Experience 2014

Spektakel bij de Frostbrug in vol herdenkingsweekend (video)

ARNHEM - Dit weekeinde staat regio Arnhem in het teken van de 72e herdenking van de Slag om Arnhem met tal van bijeenkomsten, herdenkingen en veel spektakel. Een overzicht.

De Bridge to Liberation Experience is een multimediaal theaterspektakel dat vrijdagavond plaatsvindt bij de John Frostbrug in Arnhem. Onderwerp is een liefdesgeschiedenis in oorlogstijd vanuit vrouwelijk perspectief. De belangrijkste personages zijn het meisje Antje (Karlijn van der Schaaf), haar zusje (Juset Imming) en haar moeder (Juul Vrijdag).

Artiesten die meewerken zijn Willeke Alberti, Glennis Grace, Remy van Kesteren, Michael Prins en Yvonne Valkenburg. Het Gelders Orkest verzorgt de muziek, Introdans en de ArtEZ Dansacademie de dans. Ook een film (een productie van Arteffects) is onderdeel van de Experience.

Entree
De aanvang is 20.30 uur. De entree is gratis. De staanplaatsen voor publiek zijn op de noordoever van de Rijn, op het Jacob Groenewoudplantsoen, bij het provinciehuis. Het evenement is een initiatief van de Stichting Bridge to Liberation.

Kranslegging
Voorafgaand aan de Bridge to Liberation Experience is om 19.00 uur een herdenking en kranslegging bij het Airborne-monument op het Airborneplein (in de volksmond beter bekend als de Berenkuil) in Arnhem.

Frostbrug dicht
In verband met de herdenkingen van de Slag om Arnhem is de John Frostbrug vrijdag enkele uren dicht. Vanaf 18.30 tot 23.00 uur moet verkeer dat van Arnhem-Zuid naar Arnhem-Noord wil of omgekeerd via de Nelson Mandelabrug of via de Andrej Sacharovbrug rijden.

Tussen 18.30 en 20.00 uur is het Airborneplein afgesloten vanwege de herdenking en kranslegging. Aansluitend wordt het evenement Bridge to Liberation Experience aan de voet van de John Frostbrug gehouden. Vanaf 23.00 uur is de brug weer open voor verkeer.

Boris Johnson
De Britse minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken is vrijdagmiddag om 15.00 uur aanwezig bij een ingelaste herdenking van de Slag om Arnhem. De bijeenkomst is op de militaire begraafplaats te Oosterbeek. Ook de Nederlandse minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is erbij.

Daarnaast spreken ze in de Eusebiuskerk in Arnhem tijdens de 'Bridge to the Future'-conferentie. Bij de herdenkingsceremonie zijn Britse en Nederlandse militairen aanwezig.

Luchtlandingen Ginkelse Heide
Zo'n 700 parachutisten springen zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur uit een vliegtuig boven de Ginkelse Heide. Ook is er een kranslegging. In Driel is om 15.00 uur een herdenking en kranslegging bij de monumenten op het Polenplein Plac Polski in Driel.

Oosterbeek
Een Britse Lancaster-bommenwerper maakt zondag na 12.00 uur bij wijze van eregroet aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog een vlucht boven de John Frostbrug in Arnhem en de Airbornebegraafplaats in Oosterbeek.

De Lancaster PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight wordt om 12.15 uur als 'flypast' (ceremoniële vlucht) verwacht boven Oosterbeek, waar op dat moment de eredienst wordt afgesloten voor de in september 1944 gesneuvelde militairen.

Daarna zet het vliegtuig koers naar de Ginkelse Heide bij Ede. De Lancaster krijgt gezelschap van een Spitfire en een B-25 Mitchell bommenwerper van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Deze toestellen worden vaker ingezet om een eregroet te brengen.

Klik HIER (pdf) voor het volledige programma van de herdenkingen rondom Arnhem en Ede.

Herdenkingsevenement van de Slag om Arnhem