Volledig scherm
Drukte tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. © Eveline van Elk

Springsteen en Stones niet welkom op Vierdaagsefeesten

NIJMEGEN - Hoe houd je Nijmegen met 1,5 miljoen bezoekers feestelijk en veilig? Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten en veiligheidsexpert, legt uit.

Bruce Springsteen mag tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten niet optreden, al doet hij het gratis. ,,En The Rolling Stones ook niet", zegt Teddy Vrijmoet, directeur van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Springsteen zou iedereen naar één feestlocatie trekken. „Dat is ook de reden dat we bands als Kensington, de Staat en Navarone bewust tegelijkertijd programmeren. Je spreidt de bezoekers. Op woensdag- en donderdagavond zijn er 200.000 mensen in de stad. Dan moet je voorkomen dat één band 10 procent van de bezoekers trekt. Rondom dat podium slibt het dan dicht en dat gaat ten koste van de veiligheid.”

Big brother
Vanuit een controlekamer op het politiebureau wordt het gedrag van de bezoekers nauwlettend in de gaten gehouden. Aan de camera's van de Vierdaagsefeesten valt niet te ontkomen. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Waar gaat de mensenmassa naartoe? Waar wordt het te druk?

„Wij zorgen voor de camera's en de politie bekijkt de beelden", zegt Vrijmoet. ,,De camera's worden niet gebruikt om de openbare orde te handhaven of bekeuringen uit te delen. Daar plaatst de politie zelf apparatuur voor. Maar als er iets gebeurt, stellen we onze beelden wel ter beschikking. De beelden zijn haarscherp. Je kunt de borduurwerkjes op iemands blouse zien.”

Betrokken gezichten
„Op camerabeelden zou je moeten kunnen zien hoe mensen zich voelen. Zie je gezichten betrekken? Dan kun je maatregelen nemen. Kennisinstituut TNO heeft onderzoek gedaan naar het aflezen van emotie op gezichten aan de hand van apparatuur. Een intelligent systeem dat kan zeggen: er kan iets gebeuren. Het nieuwe systeem is nog niet uitontwikkeld, maar wel erg interessant."

Drugs
„Voor een klassiek concert waarbij iedereen ademloos luistert, heb je minder ruimte nodig dan voor een concert waarbij iedereen uit zijn dak gaat. Daar houden we ook rekening mee. En hardcorefeesten doen we niet meer. We hebben het een keer gedaan, maar het drugsgebruik is te hoog. Dat willen we niet."

Looproute
Om alles in goede banen te leiden, helpt het plaatsen van richtingborden nauwelijks, leert de ervaring. Belangrijker is het maken van een logische looproute met bijvoorbeeld dweilorkesten en theater.

Volledig scherm
De controlekamer voor de Vierdaagse. © Hollandse Hoogte
Pardus is de firma die de grote stroom aan lopers in goede banen leidt. Ook wel crowd management genoemd. Frans Wiegelaar is een van de verantwoordelijken en vertelt hoe de firma in zijn werk gaat tijdens de Vierdaagse.