Volledig scherm
Nijmegen vanuit de lucht. © Rob Jaspers/DG

Stadspanel kiest 'Nijmegenaar van het Jaar'

NIJMEGEN - Een stadspanel van 3.500 Nijmegenaren stemt straks mee over de vraag: wie wordt de 'Nijmegenaar van het Jaar'. Dat is althans het voorstel aan de Nijmeegse gemeenteraad.

De nieuwe werkwijze moet de verkiezing transparanter maken. Nu maakt een onafhankelijke voordrachtscommissie een selectie. Vervolgens kiest een publieksjury van twintig mensen uit vijf genomineerden.

Nieuwe opzet
In het nieuwe opzet komt er een publieksjury van vijftien mensen die regelmatig van samenstelling verandert. Die publieksjury maakt een top 5 van de genomineerden. Vervolgens worden de vijf kandidaten voorgelegd aan het stadspanel van 3.500 Nijmegenaren. Via een digitale stemming wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. Het is, aldus het dagelijks bestuur van de stad, een manier om de jurering transparanter te maken.

Eretitel
De prijs 'Nijmegenaar van het Jaar' wordt elk jaar toegekend tijdens de Nijmeegse nieuwjaarsreceptie. Hiervoor komen stadsbewoners in aanmerking die voor Nijmegen in het voorafgaande jaar bijzondere verdiensten hebben gehad. Iedereen kan kandidaten voordragen voor de eretitel.