Volledig scherm
Fietsen met een mand voorop op het Kandinsky College. foto Bert Beelen

Stallingen in Nijmegen vol door 'mandjesfietsen'

NIJMEGEN - Ze duiken steeds meer op in het straatbeeld: tweewielers met een mand of kratje voorop. Handig voor de boodschappen, maar niet voor andere fietsers. Deze grote 'mandjesfietsen' slokken namelijk meer ruimte op dan de gewone fiets, waardoor er in stallingen minder plaatsen overblijven.

Vooral in de stalling Mariënburg vlakbij de stadswinkel, zorgen de fietsen voor overlast, zegt Mark Lenderink, teamleider fietsenstallingen van de gemeente Nijmegen. „Sinds ongeveer twee jaar is het een trend een niet-standaard fiets te hebben. Deze fietsen passen vaak niet in de rekken – die wel standaard zijn. Buiten die rekken, is de ruimte in de stalling Mariënburg heel beperkt, waardoor het snel vol is.”

Personeelsstalling
Om meer ruimte te creëren, kunnen gebruikers van een zogeheten 'buitenmaatse fiets' op zaterdagen en koopzondagen tegenwoordig terecht in de personeelsstalling van de gemeente. „Vooral op die dagen komen er veel mensen met ongewone fietsen. Wij sturen hen dan door naar de stalling van het personeel bij het stadhuis, waar het dan toch niet druk is", aldus Lenderink.

Scholen
Ook op sommige scholen is de trend van fietsen met mandjes zichtbaar. Op het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat is er zelfs een aparte ruimte ingericht voor de 'andersoortige fietsen', vertelt directiesecretaresse Atie le Sage. „Anders is het te vol. In die ruimte hebben we de rekken weggehaald. Voor de gewone fietsen is zo meer plek.” Ook op onder meer havoschool Notre Dame des Anges in Ubbergen en het Karel de Grote College is het druk met 'mandjesfietsen'.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen, van woensdag 29 juni of in onze online krant.